Човек на Гуцанов оглави БМФ

Двама нови изпълнителни директори ще управляват Параходството

Двама изпълнителни директори ще представляват вече Параходство Български морски флот, съобщава сайтът Maritime.bg. Според промените отпреди няколко дни това са 38-годишният Александър Калчев и 52-годишният Емил Колев.

По информация на Maritime.bg оперативно параходството ще бъде управлявано от Александър Калчев, докато другият изпълнителен директор ще има ресор – чартъринг. Въпреки това БМФ ще се управлява когато двамата са заедно. Подписите на двамата директори нямат правна стойност, ако са положени поотделно.

К.д.п. Александър Калчев е роден през 1975 г. във Варна, баща му е дългогодишният капитан в Параходството Янчо Калчев. От 1983 г. започва активно да се занимава с ветроходен спорт. Майстор в яхт клуб “Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”. Типично за човек влюбен в морето от малък, средното си образование получава в Техникума по корабостроене и корабоплаване (сега Варненска морска гимназия). Училището, със специалност корабоводене, завършва с отличие. Приет е едновременно във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и ТУ–Варна. Двете висши училища завършва паралелно със специалности “Корабоводене” и “Корабостроене”. През 2002 г. започва работа в Параходство Български морски флот като помощник-капитан. Година по-късно започва преподавателска дейност. От 2009 до февруари 2010г. изпълнява длъжността изпълнителен директор на “Български морски квалификационен център” ЕАД. Година след това е капитан на кораб ВОЛА-1 от състава на параходството. След още 12 месеца започва брегова работа за БМФ като отговаря за квалификацията и обучението на моряците в 120-годишната компания. Александър Калчев е близък до лидера на градската организация на БСП Борислав Гуцанов. Той беше сред кандидатите за общински съветници на левицата през 2011-а, а на парламентарния вот беше подреден на 4-то място в депутатската листа на местната организация, но не запази тази позиция в окончателния вариант.

Кап. Емил Колев е роден през 1961 г. във Варна. Той е трето поколение потомствен моряк и служител в Параходство Български морски флот. Баща му Николай Колев и чичо му Младен Марков са били главни механици, а дядо му – Манчо Манчев, е бил капитан. През 1985 г. завършва ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” със специалност “Корабоводене”. Започва работа в параходството и плава до 1993 година. След това започва брегова работа и преминава от длъжностите технолог в “Трампово плаване” достигайки до флийт мениджър, а през 2009 г. и шеф на отдел “Чартъринг”. Две години по-късно става директор по търговската експлоатация на параходството.

Мажоритарният дял - 70 %, от капитала на параходство „Български морски флот” (БМФ) е собственост на българо-германския консорциум „Кей Джи Меритайм Шипинг” от 2008-а година. „Кей Джи Меритайм Шипинг” бе единственият кандидат за приватизацията на параходството, който отговори на всички критерии в конкурса. Цената по сделката беше 440,1 млн. лева., а ангажиментът за инвестиции – 779,880 млн. лева за 10 години, като за първите пет години инвестициите са 372 млн. лева. Още на първата година след подписване на договора стана ясно, че дружеството ще отложи планираните инвестиции и сключи допълнително споразумение с правителството заради кризата.

Тридесет на сто от акциите "Кей Джи Маритайм Шипинг" са на българската компания "Адванс Пропъртис" – собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, собственици на фармацевтичното предприятие "Биовет Пещера" и футболния отбор "Лудогорец". Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99% държи германският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг енд транспорт", регистриран в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".