Драмата открива сезона с премиерния "Канкун"

Варна Лайф

08-09-2013, 11:17

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Предпремиера - вторник, 10 септември, 19:00 ч, Сцена Филиал

Варненският драматичен театър навлиза в своя 93-ти творчески сезон (2013-2014) под знака на 135-годишнината от рождението на патрона на театъра Стоян Бъчваров (1878–1949). Прочутият актьор е поканен през 1921 г. от общината да сформира първата театрална трупа в града, с която представя нашумялата тогава пиеса „Инстинктът” от Анри Кестмекер и така поставя началото на дълголетната варненска театрална традиция.

Двете премиери на „Канкун” от Жорди Галсеран и „Талантливият мистър Рипли” от Филис Наги, адаптация по романа на Патриша Хайсмит, както и цялата септемврийска програма 2013, се посвещават на забележителната годишнина. Новия сезон повеждат премиерните спектакли на „Канкун”, постановка на режисьора Стилиян Петров, които предстоят на 10 и 11 септември от 19.00 ч. на Сцена Филиал.

„Канкун” - риалити, черна комедия, семейна драма или психотрилър 

Жорди Галсеран си е спечелил име на най-търсения съвременен каталунски театрален автор, а пиесата „Канкун” (2007) е физиономична за оригиналния му драматургичен стил, който едновременно с развлечението, постига сериозни философски дълбочини. И ако забавлението, издигнато в култ от съвременното общество, се чувства най-добре в Канкун - мексиканския курорт, обявен за бижуто на Карибите и рая на земята, то тъкмо там заселва своите герои Жорди Галсеран. Фриволният сюжет конфронтира двете приятелски двойки с неочаквани обрати, в които партньорите си разменят местата и всеки си играе с мисълта какво би се случило, ако преди време беше направил друг избор. Фикцията и действителността се разминават и размиват в една взривна смес от хумор и ужас. Риалити, черна комедия, семейна драма или психотрилър, турбулентното преживяване „Канкун” въвлича зрителя в своите паралелни светове по един неподражаем начин, който няма как да го остави равнодушен.

Стилът Стилиян Петров - многопластов, метафизичен, сетивен
Варненската постановка на „Канкун” е дело на режисьора Стилиян Петров, направил впечатление на театралната гилдия още с първия си режисьорски прочит на "Части от цялото" по текстове на Йордан Радичков в Сатиричния театър и спечелил ИКАР 2005 за режисьорски дебют. Студент на проф. Маргарита Младенова, сега нейн асистент по театрална режисура в НАТФИЗ, Стилиян Петров е изявен последовател на оригиналната стилистика на Театрална работилница „Сфумато”. И във Варна той прилага сфуматовския принцип на работа като мислене и отдаденост на театралното случване. Нищо не си спестяваме, подхождаме радикално, не допускаме половинчатост, обяснява режисьорът, който е впечатлен от професионализма на варненския екип – от актьорите до театър майстора и сценичните работници. Екипът на свой ред е спечелен за неговата режисьорската концепция, така че взаимното привличане превръща работата върху „Канкун” в едно общо и вълнуващо предизвикателство. Репетиционният процес, обединил докрай творческите енергии на участниците, води – по думите на режисьора, до мощно представление, което ще бъде ключово в кариерата му.

В „Канкун” Стилиян Петров залага всички важни стилови характеристики на типа театър, който изповядва - многопластов, метафизичен, сетивен. В него актьорската игра, сценографията, музиката функционират като жив и взаимно обусловен организъм, в който всеки театрален компонент се отърсва от самоцелната декоративност и илюстративност, за да обогати цялото с нова сетивност и нови асоциации, да успореди нови светове и нови интерпретации. Героите на Галсеран, според Стилиян Петров, са много подходящи за подобен режисьорски прочит, защото отговарят на определението за човека на третото хилядолетие – объркан, манипулиран, търсещ себе си в хаоса. Подобно на класическите Чехови персонажи – неслучайно наричат Галсеран съвременния Чехов, героите в „Канкун” обитават сложен свят, в който се задават много въпроси, но не се дават отговори. Една изкусителна възможност за изследване, експерименти и откривателства в театралното пътешествие, от което никога не се завръщаме същите, обобщава Стилиян Петров.

Не за пръв път режисьорът работи в тандем с Венелин Шурелов – един от оригиналните съвременни сценографи и визуални артисти в България, носител на ИКАР 2013, заедно с Никола Тороманов и Даниела Олег Ляхова, за сценографията на „Хамлет” от Шекспир, постановка на Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов”. Костюмограф е Елица Георгиева, композитор - Петя Диманова.

Образите в „Канкун” пресъздават известните актьори на Варненския драматичен театър Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова и Пламен Димитров, заедно с Гергана Арнаудова, която след завършването на НАТФИЗ се присъединява към театралната трупа в родния си град.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"