Продава се: линкълнът на покойния Дядо Кирил

Цената на линкълна например е двойно по-висока от едно чисто ново луксозно “Пежо” 508

Линкълнът на покойния митрополит Кирил Варненски е обявен за продажба, съобщава колегата Орлин Филиповски от БЛИЦ. Лимузината, модел MKZ Хибрид 2012 година, с регистрационен номер В 8008 РТ, изникна в няколко сайта с обяви за продажба на автомобили. Като лице за контакт е посочен Данаил Добрев - единият от двамата благодетели на Дядо Кирил, които чрез фирмата си „Армира 2010” ЕООД му бяха дали за временно ползване лъскавото возило.
Той потвърди пред БЛИЦ, че линкълнът, предизвикал чутовен скандал заради това, че в него се возеше Варненският и Великопреславски митрополит, действително е обявен за продан от него и Юлиян Гендов.

От обявата става ясно, че всеки, който иска да седне зад волана на линкълна, който е навъртял 44 000 километра, трябва да брои 62 000 лева. Базовата цена на автомобила в САЩ е 34 755 долара. Цената на линкълна например е двойно по-висока от едно чисто ново луксозно “Пежо” 508, което може да се купи за 37 000 лева и има комбиниран разход на гориво 6,2 литра на 100 км. Действително обаче хибридът е изключително икономичен, като според характеристиките му, комбинираният му разход е 5,2 литра на 100 км.

Интересен факт около обявения за продажба „Линкълн” е, че малко, след като БЛИЦ разговаря с Данаил Добрев, се оказа, че той е прекратил обявите. Пред наш репортер той обясни, че са решили да предадат лимузината в салона на „Мерцедес”, от където щели да се погрижат за продажбата. „Те вече ще преценят – в чужбина ли ще го продават, тук ли...”, коментира епархийският съветник.

Той подчерта, че колата винаги е била собственост на фирмата им „Армира 2010” и никога не е била дарявана на митрополията. „Линкълнът просто беше даден църквата, за да го ползва Дядо Кирил, защото иначе трябваше да ходи до София с влака... Съвсем нормално е един митрополит, който е с ранг на министър, да може да се вози в удобна кола”, заяви пред наш репортер Добрев.

По думите му самият Дядо Кирил приживе изявил желание да се раздели с колата и ако собствениците й решат да я продадат, да дарят парите за църквата. „Дядо Кирил искаше да се направи всичко възможно, за да се осигурят средства за строежа на манастира „Свети Свети Константин и Елена”, в това число беше съгласен колата, която му бе дадена за ползване, да бъде продадена. И мога да ви кажа, че парите от продажбата, до последната стотинка, ще бъдат дадени на манастира”, обяснява още Добрев.

Той добави, че писанията в медиите, позовани на изказване на Юлиян Гендов, за това, че линкълнът ще бъде даден на новоизбрания митрополит, са пълни глупости. „Няма такова нещо! Това са абсолютни инсинуации! Съдружникът ми Юлиян Гендов категорично не е казвал такова нещо! А, който го е казал - ще бъде осъден! Това са абсолютни глупости на медията, която ги е написала!”, изригна пред БЛИЦ Данаил Добрев. И добави, че доколкото знае, Гендов вече бил подал жалба в прокуратурата.