Руснаците може да получават 5-годишни визи за България

Туризъм

07-09-2013, 13:01

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Така приходите от туризъм в страната могат да се удвоят

Въвеждането на многократни петгодишни визи за гости от Русия и Турция е една от антикризисните мерки в областта на туризма, предлагани в България, съобщава Newsbg.ru.

Според председателя на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България Благой Рагин, ако издаването на многократни визи за 5 години бъде разрешено за гражданите на Русия и Турция и бъдат отделени средства за външна реклама, то ежегодният ръст ще достигне 10%. Сега, по предварителни данни, ръстът в броя на туристите, избрали България за лятната си почивка през 2013 г. е 4-5%.

По-голямата част от руските туристи (80%) предпочитат да почиват в черноморските курорти на България, но напоследък проявяват все по-сериозен интерес към екскурзиите по българските манастири и СПА дестинациите. Турските граждани най-често отсядат в планинските курорти. Освен това над 360 000 жилища на българското черноморие са собственост на руснаци. Всеки руски турист харчи в България между 1000-5000 евро.

Според Рагин към момента хотелите в България са пълни средногодишно на 20%. "Ако правителството ни помогне с рекламата и въведе многократни 5-годишни визи, то ще достигнем средногодишна запълняемост от 30%, като целта ни е 40%. Ако я достигнем, то през следващите 5 години приходите от туризъм и броят на туристите в България ще се удвоят", твърди той.