Варна домакин на международен турнир по баскетбол в инвалидни колички

Надпреварата ще се състои от 7 до 9 септември зала Конгресна на Двореца на културата и спорта

От 7 до 9 септември зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе 2-ото издание на международния турнир по баскетбол на колички. През миналата година бе и първото издание на тази надпревара, която бе организирана от Спортен клуб за хора с увреждания (СКХУ) Варна 2010 и община Варна. Той беше спечелен от домакините, които са амбицирани и през 2013-а да вдигнат купата на свой терен. Организаторите казаха, че международната надпревара става традиционна и много силна. В края на тази седмица тя ще събере в зала „Конгресна” на ДКС елитът на този спорт от полуострова.
Пристигат отбори от Турция, Беларус, националният тим на Румъния, а съща така и от Украйна. Страната ни ще бъде представена от единствените 2 тима – Балкан (Сф) и домакините СКХУ Варна 2010. Както си личи по програмата срещите са 15 в трите състезателни дни.
Проявата нямаше да е възможна без съдействието на община Варна и най-вече на кмета на града Иван Портних, подчерта шефът на Варна 2010 Жельо Желев.
Наставникът на варненския отбор Илко Илиев каза, че е поел наскоро състава.
“Наследих един шампионски тим. Липсват ни съперници в България с които да мерим сили, но желанието ни за успех е голямо и се надявам спечелената купа миналата година на този турнир и тази година да остане във Варна”, каза Илиев.
Неговият помощник и доскорошен старши-треньор Гани Василев добави, че още преди 3 г. тимът е бил замислен като състав от европейска величина.
„Тренираме по 3 пъти седмично по 2 ч. Имаме годишно 7 – 8 международни срещи. Баскетболът в инвалидни колички е върхът в параолимпизма и мисля, че и нашият отбор е на правилния път”, изтъкна той.
Програма
за II Международен турнир по баскетбол в инвалидни колички ( 7 - 9 септември), зала "Конгресна" на ДКС.
7 септември (събота)
9 ч.Варна - София 
10,15 ч.Официално откриване 
10,30 ч.Турция - Румъния
12 ч.Беларус - Украйна
16 ч.Варна - Турция
17,30 ч.Украйна - София 
19 ч.Румъния -Беларус
8 септември (неделя)
9 ч.Украйна - Варна
10,30 ч.Беларус - Турция
12 ч.София - Румъния
16 ч.Варна - Беларус
17,30 ч.Румъния - Украйна
19 ч.Турция - София
9 септември (понеделник)
9 ч.София - Беларус
10,30 ч.Украйна - Турция
12 ч.Румъния - Варна
13,30 ч.Закриване на турнира