Заповедта за колите в Морската - готова, следва месец на възраженията

Мисия Варна

02-09-2013, 11:30

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Зареждането на заведенията ще става само в часовете между 5 и 8 сутринта

Проектозаповедта на варненския кмет Иван Портних за спиране на колите в Морската градина е готова, съобщиха от пресцентъра на общината. Преди да влезе в сила обаче подлежи на писмени възражения и предложения, съгласно Административно-процесуалния кодекс. Срокът за възражения е един месец. Ще ги разглежда комисия към общината, с председател Тодор Иванов, който е зам.-кмет по сигурността.

Според заповедта, денонощен достъп до парка ще имат само колите със специален режим, автомобилите на общинските екипи за контрол, машините за поддръжка на инфраструктурата и зелените площи. Зареждането на заведенията ще става само в часовете между 5 и 8 сутринта. Двете КПП-та - до спирка "Акациите" и Делфинариума, ще са с денонощен режим на работа.

Издаването на акта е наложено от обществения интерес за запазване здравето, сигурността и спокойствието на всички посетители на Морската градина, особено в летния сезон, който е надделяващ пред необходимостта от ежедневно обслужване на частни имоти и търговски обекти, заради която по алеите се наблюдава значителен автомобилен трафик. Това не съответства на общественото предназначение на Морската градина като символ на града и парковото изкуство", пише още в проектодокумента. Пълният текст му текст и схемите, приложени към него, са качени в сайта на община Варна.

"Издадената преди време заповед на предходния кмет Кирил Йорданов за забрана на движението на МПС в Морската градина бе отменена от Административния съд заради неспазена процедура – не са били привлечени в производството по издаването й всички заинтересовани лица. Нашата цел сега е, стартирайки процедурата, да спазим изискванията на АПК, да съберем мненията на всички заинтересовани страни, за да имаме един валиден акт, с който наистина да бъде решен проблема с достъпа на автомобили в морската градина", коментира  зам.-кметът по юридическите въпроси в общината Пламена Маринова,.