Почитател на гуляи и "Мерцедес" в топ 3 за митрополит

Животът

27-08-2013, 07:55

Снимка:

podtepeto.com, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дядо Борис от Бачковския манастир с реален шанс да оглави Варненската и Великопреславска митрополия

С нелепата смърт на митрополит Кирил на 9 юли Варненската и Великопреславска митрополия внезпано овдовяха. А чл. 93 от Устава на БПЦ е категоричен - в срок от три месеца овакантената епархия трябва да има нов владика. Съгласно същия устав това става чрез гласа на епархийските избиратели, издигнати на свой ред от енорийските настоятелства. Но тяхната воля не е окончателна. Крайното решение се взема от Светия синод, който избира между двамата претенденти, получили най-много гласове.

Право да се кандидатират за поста имат всички български епископи, навършили 35 години и не по възрастни от 70. На това условие сега отговарят 17 от всиките 18 епископи на Българската православна църква, с изключение на Деволския Теодосий, който е прехвърлил горната възрастова граница. Вън от състезанието е и Левкийският Павел, когото очаква църковен съд и евентуално отнемане на всички санове.

Както е прието, повечето от епископите предварително ще изпратят писмени заявления, че не желаят да кандидатстват за поста. Други ще предпочетат да атакуват друга овакантена епарахия - Западно и Средноевропейската, където също предстоят избори след оставката на митрополит Симеон. Запознати твърдят, че от всичките достоизбираеми 16 епископи с реални шансове да сложат митрополитската корона са трима - игуменът на Бачковския манастир Агатоникийски епископ Борис, викарият на Старозагорска епархия Крупнишки епископ Инокентий и главния секретар на Светия синод Стобийски епископ Наум, пише електронното издание на Стандарт. Датата на изборите не е определена. Управляващият епарахията, Доростолоски митрополит Амвросий заяви, че те няма да се състоят по-рано от 24 септември. Което означава, че остават само две възможни дати - неделите на 29 септември и 6 октомври.

Дядо Борис е почитател на "Мерцедес", има четири броя

Преди месеци мълвата спрегна игумена на Бачковския манастир за русенски владика след избора на дядо Неофит за български патриарх. Сега той се смята за най-сериозния фаворит за варненски такъв.

Агатоникийски епископ Борис (с мирско име Васил Иванов Добрев) е роден на 10 март 1953 г. в Русе. Завършва семинарията в Черепиш и Духовната академия, където негов курсов ръководител е архимандрит Неофит - днешният български патриарх. Завършва с дипломна работа на тема "Философските възгледи на Карл Ясперс". От 1983 г. до 1989 г. е преподавател в семинарията в София, а след това е подстриган за монах от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Изпратен е в Троянския манастир, там през 1994 г. става и архимандрит. Назначен за енорийски свещеник, но скоро е изпратен в Русия като докторант и същевременно като настоятел на Българското църковно подворие в Москва. От 1 ноември 2001 г. Св. синод го назначава за свой главен секретар. Две години по-късно архимандрит Борис заема поста игумен на Бачковската света обител. През 2008 г. бе ръкоположен за Агатоникийски епископ. Деветте години игуменство на дядо Борис бяха изпълнени с редица скандали. Явно той е възприел възгледите на Ясперс за реализацията на "Аза" в критични ситуации по доста специфичен начин. Защото управлението му е низ от критични ситуации. Като се започне с непрекъснатите скандали с посетителите и се свърши до това как през 2011 г. навъртя за телефон близо 1500 лева за година и половина. И категорично отказва да ги плати. Заради това целият синод начело с патриарх Максим остана без мобилни телефони.

Монасите треперят пред избухливия му нрав. Но не смеят да се оплачат от страх да не го разсърдят. Пред игумена се свиват богомолците и дори чуждестранните туристи. Покачен високо на чардака, той следи какво става в двора и прави забележки, ако види, че някой се кръсти неправилно. Още с встъпването си в длъжност дядо Борис въведе строги правила, едно от които е монасите да мълчат за каквито и да е прояви в манастира. В същото време мълвата за дядо Борис е, че той е много далеч от забраните, които сам налага. Хората разказват, че бил почитател на много светски удоволствия и често го виждали да прегрешава по време на пости. Слави се и като почитател на марката "Мерцедес", от която притежава 4 броя. Не се притеснява дори от своите началства. На литургията през 2011 г. на рождения ден на патриарх Максим, при това в негово присъствие, епископът дълго разговаря по мобилен телефон в олтара по време на свещенодействието.

Как ще погледне православната общност във Варна на особеностите на дядо Борис, не е ясно. А и в крайна сметка Светият синод избира между двамата епископи, получили най-много гласове. Въпросът е бачковският игумен да бъде един от тях. Защото все пак е възпитаник на патриарха, а и може да се окаже удобният за всички нов член на синода.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май