Острите респираторни заболявания повалят все повече хора

Животът

24-08-2013, 11:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Расте броят и на чревните инфекции

Характерните за лятото чревни инфекции са засегнали повече хора през седмицата, съобщиха от РЗИ-Варна. Регистрирани са 107 случая на заболели спрямо 66 заболели през предходната седмица на 2013 г. Увеличението е основно за сметка на регистрираните остри ентероколити с недоказан причинител – 82 случая и ротавирусните ентерити – 16 случая. Чревните инфекциозни заболявания през седмицата са представени още от 1 случай на вирусен хепатит, 6 случая на колиентерит и 2 случая на салмонелоза.
Регистрирани са 21 заболели от въздушно- капкови инфекции спрямо 20 за предходната седмица. По видове те са: 1 случай на скарлатинa, 17 случая на варицела и 2 случая на вирусен менингит.
Регистирани са и2-ма болни от грип за тази седмица, като единият е протекъл с усложнение –енцефалопатия. Силно се е увеличило нивото на заболелите от ОРЗ- 92 срещу 13 случая за предходната седмица.
Ухапани от кърлеж няма, установен е случай на Марсилска треска.
В имунизационния кабинет са преминали общо 46 лица. Проведени са 48 имунизации. С ваксинапротив жълта треска са обхванати 21 лица.
В консултативния кабинет по СПИН през отчетния период безплатно са консултирани и изследвани 15 лица.
Извършени са 120 епидемиологични проучвания на болни с ОЗБ.