Филм за атентата в Бургас на "Любовта е лудост"

Без българска лента в състезателната програма

Документален филм за един от загиналите при терористичния акт на летище "Сарафово" миналото лято ще могат да видят варненци по време на фестивала "Любовта е лудост". Израелският "До края, Амир" ще бъде показан на 4 септември от 18 ч. в Пленарна зала на Община Варна. Там ще се завърти и панорама на любими български кинотворци, с които се разделихме през последните 12 месеца - Георги Калоянчев, Тодор Колев, Петър Попйорданов и Иванка Гръбчева. С вход "свободен" ще е и специалната селекция, посветена на 85-годишнината на големия български кинорежисьор Никола Корабов. На 31 август от 18 часа преди прожекцията на филма му "Юлия Вревская" ще се състои и честването на режисьора, който ще бъде удостоен с наградата на двадесет и първото издание на фестивала за цялостен принос в развитието на българското кино.

Няколко специални събития ще предложи на своите зрители организираният от Фестивален и конгресен център XXI Международен филмов фестивал "Любовта е лудост", който ще се проведе от 30 август до 5 септември тази година.

Още на официалното откриване двама от чуждестранните ВИП-гости на фестивала ще бъдат удостоени с награда за принос в развитието на световното кино. Такива награди се връчват за първи път на „Любовта е лудост” – както враненци знаят, досега награда за цялостен принос се връчваше единствено на български кинотворци. Едната от новоучредените награди е за италианския актьор Фабио Тести, нареждащ се безспорно сред звездите на европейското кино. Снимал се е при световноизвестни режисьори като Виторио де Сика, Серджо Леоне, Клод Шаброл, Дино Ризи, Мауро Болонини, Енцо Кастелари, Анджей Зулавски, а сред екранните му партньори са Роми Шнайдер, Клаудия Кардинале, Антъни Хопкинс, Клаус Кински, Антъни Куин. Българските зрители го познават от култови филми като „Имало едно време на Запад” на Серджо Леоне, „Наследството на Ферамонти” на Мауро Болонини или популярния телевизионен сериал „Комисар Рекс”. Освен на откриването, когато ще получи наградата си, Фабио Тести ще се срещне на живо с варненската публика и на посветената специално на него галавечер на, на която ще бъде показан шедьовърът на Виторио де Сика „Градините на Финци-Контини” с негово участие. Лентата е отличена с голямата награда „Златната мечка” на Международния филмов фестивал в Берлин и с „Оскар” за най-добър чуждестранен филм през 1970 г., а самият Фабио Тести – със „Златен глобус” за млад актьор. Заедно с него на екрана ще видим Доминик Санда и Хелмут Бергер. Галавечерта ще бъде на 1 септември от 20 ч. в зала „Европа”, с вход свободен.

Втората награда е за един от доайените на американското независимо кино,  режисьора Роб Нилсън, носител на награди от Кан и емблематичния Сънданс Фестивал.
Роб Нилсън ще бъде председател на международното жури на двадесет и първото издание на „Любовта е лудост”, а като режисьор ще представи във Варна 5 свои филма в панорамната секция на фестивала. Срещата му с варненските зрители ще бъде на 4 септември в зала „Европа” от 20 ч., когато ще бъде показан последният му, току-що завършен филм – „Колапс”. Това ще е и световната премиера на лентата.

Още два филма ще имат своята световна премиера на предстоящото издание на „Любовта е лудост”. Българският филм „Отрова за мишки” на режисьора Коста Буров ще бъде завършен буквално след началото на фестивала и тук, на 3 септември от 19.30 ч. в зала 1, ще бъде първата му среща със зрители. Той участва в паралелната програма, а не в състезателната, тъй като не отговаря на тематиката на фестивала. Поради липса на завършени български филми тязи гдина няма да се провежда фестивалът „Златната роза“, съобщи проф. Александър Грозев.

Три национални кинематографии ще бъдат представени на тазгодишното издание на фестивала със самостоятелни панорами. Още на 30 август в 16 часа в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център ще бъде открита панорамата на китайското кино с най-касовия азиатски филм на последните години – екшън комедията „Нека куршумите свистят” с Юн-Фат Чоу. За първи път ще бъде представено и киното на държавата Палестина, абсолютно неизвестно у нас, като трите филма, включени в тази панорама, имат общо 9 международни награди. С три филма ще бъде представена и Белгия, като заглавията са получени благодарение на сътрудничеството на фестивала „Любовта е лудост” с Международния фестивал на любовни филми в Монс. Гост на Варна ще бъде и директорът на фестивала Андре Кюитерик, което е особено актуално, като се има предвид, че Монс е вече определен за европейска културна столица през следващата година, а нашите партньори там са готови да дадат своята препоръка за Варна.

Общо над 70 филма са включени в програмата на 21-вия международен фестивал "Любовта е лудост". 12 филма ше се състезават за Голямата награда "Златна Афродита" в конкурсната програма:

"Пиано във Фабриката" на китайския режисьор Джан Мън, испанският "От прозореца на моята стая" на Паула Ортиз, "Светлите дни предстоят" (Франция) на Марион Верну, "Да преследваш дъгата" (Румъния) на Дан Чису, "Любов с акцент" (Русия) на Резо Гигинеишвили, ливанският "Гримасите на войната" на Жое Бу Ейд, турско-гръцката продукция "Странници вкъщи" на режисьорите Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, "Монахинята" от Франция с режисьор Гийом Никлу, "Нашите жени" (Унгария) на Петер Шайки, "Любов" (Полша) на Славомир Фабицки, "Танго либре" (Белгия, Франция, Люксембург) на Фредерик Фонтейн, "Пътят на Халима" (Хърватия, Словения, Германия, Сърбия) на Арсен Антон Остоич.

На откриването ще бъде показан френският "Капитал", последният засега филм на режисьора Коста Гаврас, а закриването ще е с английско-френската продукция "Влюбените" на Кристоф Оноре.