Грамадата пред Общината остава, засега

Мисия Варна

21-08-2013, 19:58

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Кметът и фондация "Пламен Горанов" търсят идеи и място за мемориал на запалилия се варненец

Грамадата пред община Варна ще бъде запазена, докато на мястото ни не бъде издигнат мемориал, посветен на саможертвата и творческите послания на Пламен Горанов, който се самозапали на това място през февруари. Това станало ясно след среща на кмета Иван Портних с представители на фондация „Пламен Горанов“, съобщава петел.бг. Неотдавна бащата на 36-годишния варненец, който се превърна в символ на недоволството срещу управлението на града, поиска от кмета грамадата от камъни и плочки да бъде разтурена. Според него камарата не е подходящ начин за почитане на паметта на сина му. По-късно и от фондацията заявиха, че не приемат камъните, струпани по време на протестите, за паметник на Пламен Горанов. Те смятат, че между него и Грамадата има връзка, но все пак отговорността да я има или не е изцяло на общината и кмета.

На срещата днес е обсъдена идеята за създаване на мемориал на Горанов, който да отговаря на обществената реакция от саможертвата му, както и на посланията му като творец. Варненският кмет се е запознал подробно с фотографиите на Пламен Горанов и проявява интерес към популяризирането на творчеството му.

До две седмици предстои нова среща на хората от фондацията с Иван Портних. На нея ще бъдат обсъдени конкретни идеи за изграждането на мемориал на Пламен Горанов. Целта е обаче той да не бъде обикновен паметник или паметна плоча, а самият процес на създаването му да се превърне в предизвикателство към творците. Засега е рано да се говори както за мястото, на което ще бъде изграден нетрадиционният паметник, така и за начина, по който ще бъде избран проектът за него.