Чакаме 40 ветрохода на "Тол шипс" догодина

ВИДЕО: До момента заявка за участие са подали 9 плавателни съда

Общината Варна е осигурила 125 000 лв. за провеждане на международната регата „SCF Блек сий Тол шипс 2014”. Това каза кметът Иван Портних. Той разкри, още че регатата ще премине под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Местната община е главен организатор на това мероприятие, а в морската столица ще бъде даден стартът на знаменитото събитие, което ще зарадва варненци и гостите на града в 4 последователни дни – от 30 април до 3 май 2014 година.

„Домакинството на тази регата ще бъде широко оповестено на всички изложения, на които ще участва Община Варна. Това домакинство дава предпоставки за по-ранно откриване на туристическия сезон през следващата година. Това е изключително събитие и се радвам, че Варна ще бъде единият от градовете домакини”, коментира Портних.

До момента заявка за участие са подали 9 плавателни съда, като организаторите очакват тяхната бройка да достигне поне до 40. 10 от тях пък ще са от клас А – най-големите ветроходи. Участниците са от Русия, Румъния, Украйна и Пакистан. Българската баркентина „Калиакра”, която бе част от състезанието през 2010 година се очаква да участва, но все още няма официално потвърждение.

Маршрутът на грандиозното събитие, което си спечели популярност в цял свят, започва от Варна, след което ветроходите ще потеглят по оста Новорусийск – Сочи – Констанца, като финалът е в Румъния.

"Очакваме поне 500 000 души да посетят пристанището в дни на провеждане на регатата. Започваме кампания за привличане на повече кораби, посетители и туристи. Ще поставим рекламни билбордове и постери на възлови места в града – Морска гара, плувен комплекс „Приморски” и на много спортни обекти. Искаме да популяризираме домакинството на Варна и бързаме, за да хванем тазгодишния туристически поток”, обясни к.д.п. Тома Томов - председател на организационния комитет за Варна.