За първи път във Варна: Фестивал на хвърчилата

17 август, 10:00-22:00 ч »
В подкрепа на каузата за опазване на птиците във Варненския регион

Фестивал на хвърчилата се организира от група ентусиасти, влюбени в летенето и хвърчилата. Уникалното за Варна събитие ще бъде на 17 август от 10 до 22 часа на плажа в "Аспарухово". 

"Донеси си пъстро хвърчило, изработи го на място или просто ела да се забавляваш! За най-малките ще има много игри, награди, занимателни ателиета, музика и изненади", призовават инициаторите във Фейсбук.

Събитието се реализира в подкрепа на каузата за опазване на птиците във Варненски регион със съдействието на Българското дружество за защита на птиците. Две години поред фестивалът се случваше край Шабла, в подкрепа на опазването на червеногушите гъски.

Мястото на събитието е подбрано специално от организаторите с идеята да предоставя повече пространство, необходимо за свободното пускане на хвърчила и кайтове с различни размери и модификации. Фестивалът ще се проведе в най-широката част от крайморската ивица на плажа в кв. "Аспарухово", непосредствено след Сърф базата, на свободната зона на пясъка след търговските обекти.

Съпътстващата програма започва от 10 часа и ще продължи през целия ден с различни дейности за деца и възрастни, сред които творчески работилници по майсторене на хвърчила, рисунки с пясък, ателие за изработка на фигури от хартия, открити уроци по латиноамерикански танци и други. Специална селекция от летни хитове е подготвил за любителите на хвърчилата и Искрен Пецов, който ще бъде гост на Фестивала. В 21 часа фестивалната програма ще завърши с пускане на фенери в небето на Аспаруховския плаж.

Поканени за участие и открити демонстрации са авиомоделисти от клубовете по авиомоделизъм в страната, както и всички активно практикуващи кайт- и уиндсърфинг. Най-атрактивно представилите се ще бъдат наградени от организаторите.

Входът за фестивала ще е свободен, като в близост до мястото на провеждане има зона за паркиране на автомобили. Със загриженост за опазването на чистотата на плажната ивица, организаторите се обръщат към варненци, туристите и гостите на фестивала, с молба да не оставят след себе си отпадъци. В тази връзка, при поискване на място, всеки един посетител ще има възможност да получи ръкавици и торби за смет.