Нова детска градина ще има на ул. "Д-р Железкова"

Животът

16-08-2013, 14:12

Снимка:

Кметът на Варна Иван Портни (вдясно) и районният кмет Неделчо Михайлов запретнаха ръкави за първата копка.

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Днес кметът направи първа копка за две допълнителни групи във "Владиславово"

Първа копка на нов корпус в ОДЗ „Детски свят” във „Владиславово”, направи днес кметът на Варна Иван Портних. За пет месеца тук ще бъдат построени двуетажна пристройка за 2 групи - общо 50 деца, физкултурен салон и басейн.

Парите за строежа - близо 1,2 млн. лева, бяха предоставени от държавния бюджет още през февруари, но досегашният кметски екип не успя да започне строителството. От целевата субсидия остават още 2,8 млн. лева, част от които ще бъдат инвестирани в нова детска градина в квартал "Левски". „Намерихме терен на ул. „Железкова”, там ще има нови групи с общо 150 деца”, съобщи днес Портних. Нови места ще бъдат осигурени и в ОДЗ „Малкия принц” в "Чайка", а до октомври ще бъдат приети и други 80 деца, за които ще се открият места след вътрешни оптимизации на забавачките.

„Убеден съм, че в рамките на половин година проблемът с детските градини във Варна ще бъде решен”, заяви кметът. Той беше категоричен, че ще бъдат осигурени места за чакащите около 450 деца. Чрез предоставяне на общински бази на училищата пък щял да бъде решен и въпросът със задължителното предучилищно обучение на 5-годишните.

Преди седмица от общинската администрация обявиха, че са осигурени 175 допълнителни места за прием на деца в детските градини след оптимизация на сградния фонд. 90 са местата за децата, родени през 2009 г. (втора група). В район "Одесос" в ЦДГ №16 "Пушкин" (филиал) има 15 места, а в ЦДГ №4 "Теменужка" (филиалът на ул. "Капитан Райчо") - 15 места. В район "Приморски" В ОДГ №9 "Ален мак" (масова група) - 30 места. В район "Младост", в ЦДГ №43 "Синчец" - 30 места. 85 са местата за децата, които са родени през 2010 г. Почти една трета са в ЦДГ №4 "Теменужка" ( филиалът на ул."Капитан Райчо"), останалите са в ЦДГ №8 "Хр. Ботев" и в ОДЗ №4 "Чайка".
Допълнителните места ще бъдат обявени за информация на родителите в електронния регистър на общината в периода от 19 до 23 август. Подаването на ново заявление с новоизбраните детски градини ще започне от 26 август и ще приключи до 17 часа на 30 август. Резултатите от класирането ще бъдат обявени в електронната система след 19 ч. на 30 август. Срокът за записване е една седмица.