Дервиш танцува за Деня на Варна

Програмата за 15-ти август включва още заря и концерт с Мария Илиева, Орлин Павлов

Варна ще се докосне до магията на дервишите на своя празник - 15 август. Местни и туристи ще се станат свидетели на танците и философията на древните мъдреци със спектакъла "Дервиш(ж) в себе си". На специално изградена сцена в Амфитеатъра под Пантеона на 15 август точно в 23:59 ч. започва магията. 

Спектакълът е част от артистичната програма на община Варна по случай 15 август. Aвторският проект е специално създаден от Стефан Щерев – 3inSpirit за празника на Варна 15 август. В него участва Зия Азази– хореограф, танцьор и дервиш. Роденият в Турция и живеещ във Виена артист, е световно известен със своите представления базирани на танца на дервишите, но представени по съвременен начин. През последните 7 години е имал над 800 представления по цял свят. Миналата година участва в откриването на параолимийските игри в Лондон. Изнасял е представления на членове на Кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд.

Танцът на Азази ще е под звуците на тъпана и перкусиите на Александър Петров. Той е от Скопие, но живее в Ню Йорк. Александър е един от най-талантливите балкански музиканти известен повече като част от нашумялата в Америка група - New York Gypsy All Stars.Стоян Роянов - Я-Я също е част от проекта със своите кларинет,тромпет, саксофон и зурна.

Освен магията на дервишите програмата за 15 август включва още концерти, заря и традиционното издигане на флага на Варна. 

В 8:30 ч. започват тържествата с литургия и благодарствен молебен за здравето на варненци в Катедралния храм "Свето Успение Богородично".

В 10:00 ч. е тържвественото издигане на флага на Варна на пл. "Свети Свети Кирил и Методий".

В 20:00 ч. започва концерт в Летния театър с участието на Мария Илиева, Белослава, Любо, Орлин Павлов и други популярни изпълнители. 

На Амфитеатъра под Пантеона в 22:00 ч. пък ще е началото на младежки концерт.

Празничните илюминации ще са от 23:45 до 23:59 ч., веднага след тях започва и танцът на дервиша.