Да си направиш планинска вила на покрива на блока

Новините

14-08-2013, 21:50

Снимка:

Интернет

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Властите в Пекин събарят ексцентричното скално убежище на китайски професор

Често собственици на жилища у нас проявяват екстериорни своеволия, в разрез със строителните стандарти и без да се съобразяват с правата на съседите си. Оказа се обаче, че по света има далеч по-куриозни случаи на незаконно строителство от това да превърнеш терасата си в едностаен разширен или да събориш всички стени в панелното си жилище, за да можеш да играеш тенис на маса в центъра му.

Така например, забавно, но нелепо архитектурно решение смая преди дни световните медии и накара властите в Пекин да предприемат крайни мерки, след като обитатели на 26-етажна жилищна сграда пропищяха от идиличното планинско убежище, което си устроил техен съсед.

Къщата е на професор, купил малко таванско помещение в сградата. След това той преместил тонове скали и камъни върху покрива й. Върху тях построил двуетажния дом, който изглежда като вграден в планински склон.

Професор Янг Биянг, който е успешен лекар на традиционната китайска медицина, прекарал шест години в трупане на скали и растения във и около своя мезонет, разположен вече на 1000 квадратни метра на покрива на сградата в сърцето на Пекин.

С градини и отворени тераси, той преобразувал таванските площи в същински живописен планински курорт. Въпреки че творението на китаеца изглежда доста внушително, съседите му не са така ентусиазирани. Докато продължавало строителството, те били подложени на перманентен шум, с времето се появили течове и пукнатини в тавана, а чашата преляла с появилите се опасения, че импровизираната планинска грамада е нарушила конструктивната цялост на сградата. Част от съседите дори се оплакали, че получават заплахи от Биянг. Така, след като положението станало нетърпимо, на професора е даден 15-дневен срок доброволно да премахне построеното, за да не се наложи го съборят властите.