ВИДЕО: Цистерна се взриви до пристанище Леспорт, има много ранени (обновена)

Животът

14-08-2013, 17:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Марияна Христова

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цистерна се взриви до пристанище Леспорт

Версиите след експлозията край Езерово

Взривът край Езерово

Ранените са двама, а пожарът е обхванал и жп цистерни

Автоцистерна се възпламени след инцидент при зареждане с газ пропан-бутан в  петролна база до село Езерово днес следобед. По думите на кмета на Белослав Желязко Петров, пожарът тръгнал от искра след скъсването на маркуча, с който е пресипвано горивото. При пожара лумнаха и сухи треви, и храсти, съобщиха от полицията. Един мъж е пострадал тежко, с 90 % изгаряния по тялото. Откаран е с личен автомобил във Военноморска болница.

По думите на д-р Антоанета Касабова  от Центъра за спешна медицинска помощ, без сериозни наранявания и обгаряния е и другият пострадал по време на инцидента - 42-годишен мъж. От ударната вълна той е паднал и е контузил коляното си.

Огнената стихия се е разразила около 16 часа в района между Езерово и пристанище Леспорт. На мястото са изпратени пет противопожарни автомобила.

"Към този момент няма информация, че се налага евакуиране на живеещите в района", съобщи говорителят на варненската полиция, Ивана Милева. По думите й, огънят не се разраства. На място продължават да работят противопожарните екипи. Огнеборците опитват да охлаждат цистерната. Движението е отцепено, за да могат пожарникарите да си свършат работата и обстановката да не бъде допълнително усложнена. 

17:50 И в момента се чува как изтича газ от цистерната, установи екип на Varnautre.bg, а пожарникарите продължават да гасят.

По думите на кмета на Белослав Желязко Петров, пожарът тръгнал от искра вследствие на скъсването на маркуча, с който е пресипвано горивото. При падането на земята от маркуча се вдигнал облак и цистерната се възпламенила. Огънят бързо се прехвърлил на сухите треви и храсти наоколо и обхванал ЖП цистерната и съседната ЖП цистерна на коловоза. Засега не е ясно човешка грешка или нелеп инцидент е предизвикал взрива. Маркучите за преливане на гориво били подменени наскоро. Те били предвидени за налягане до 22 бара, докато при пълнене се стига до 11 - 12 бара. ЖП цистерната е била пълна с 60 тона гориво и това от първата е изгоряло. 

Вижте самия взрив, заснет от нашия репортер Ивайло Борисов

18:30 Преди минути цистерната се взриви. В обсега на взрива останаха пожарните  коли и огнеборците. Не се знае какво е състоянието им. Със сигурност има много ранени, голяма е вероятността да има и жертви. 

Пушекът от мощната експлозия все още не се е разснесъл. Един от пожарникарите успя да се измъкне от облака и беше прибран от пътя. Към мястото на инцидента са се отправили допълнителни пожарни коли и линейки. По неофициална информация на униформените, които говорят помежду си е много вероятно да има жертви. 

Вижте фоторепортажа, който направиха колегите на 350 м експлозията

18:55 Взривът е бил толкова силен, че прозорците на сградите в Езерово са изпотрошени. В Белослав и "Владиславово" са го усетили като земетресение. Пътят е отцепен от Тополи. Все още няма информация за състоянието на пожарникарите, които са гасили цистерната, когато тя се взриви. 

Експлозията се е усетила и в централните части на Варна - около жп гарата и Ритуалната зала. 

19:17 Много са пострадалите. Екипи на бърза помощ търсят ранените в отцепения район. Видимостта е намалена заради гъстия дим. Поне 8 са досега ранените, съобщи зам.-началникът на Спешна помощ д-р Антоанета Касабова.  Повечето от тях са служители на Пожарната, има и полицаи, които са пострадали. Ранена е и една жена. 

19:28 Има опасност от вторичен взрив. В района са складирани около 200 тона бензин, съобщиха униформени, които са завардили входа на Езерово. Хората от селото са много изплашени. Около 50-60 души са останали без стъкла на прозорците си. 

19:30 Трима от ранените са установени. Те са огнеборци и вече са в болница, където травмите им се обработват. Има пострадали още двама души, които не са служители на ОУПБЗН, чието състояние също се изяснява, съобщиха от полицията. 

Тримата пожарникари са сравнително добре. Единият от тях разказа пред Varnautre.bg за момента, в който е станала експлозията. Те охлаждали цистерната под наставлеинята на един от офицерите, когато гръмнала. 

Мобилният телефон на един от огнеборците бил в джоба му и от високата температура буквално се стопил. Пожарникарите са в болница, но по техни думи не са пострадали много тежко.