Филантропът д-р Врабевски с почетна награда от Варна

Д-р Милен Врабевски бе удостоен днес с Почетен знак с лента на кмета на Варна за приноса му в насърчаването и подкрепата на обучението и възпитанието на младите хора в любов и зачитане на българската история, култура и националните и европейските ценности.

На тържествента церемония в Община Варна кметът Иван Портних сравни родолюбивата дейност на председателя на фондация „Българска памет” със самоотвержената работа на будителите от българското Възраждане. 

Д-р Милен Врабевски е лауреат на наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин за 2013 година“. Той е роден във Варна. Възпитаник е на Първа езикова гимназия и на Медицинския университет в морския град. В продължение на седем години учредената от него фондация „Българска Памет” организира и спонсорира във Варна провеждането на семинари за евроинтеграция за младежи и ученици с български произход от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония. Проявата протича под мотото „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. От 2007 година досега в инициативата са се включили повече от 3000 младежи от българската диаспора.

„Д-р Милен Врабевски е достоен гражданин на Варна”, каза още кметът и не скри радостта си, че през годините е станал част от родолюбивите каузи на фондация „Българска памет”. В отговор д-р Милен Врабевски подчерта, че сътрудничеството му с Иван Портних му връща надеждата, че „заедно можем да постигнем повече”. Той заяви, че е оптимист и вижда в лицето на варненския кмет едно по-добро бъдеще за града.

От няколко до Слънчевия часовник в Морската градина може да се види изложбата, посветена на 1115-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, организирана от фондация „Българска памет”. В началото на септември тази изложба ще бъде показана и представена пред Европейската комисия, а целта й е да подчертае славянския принос за развитието на европейската цивилизация.

През следващите месеци фондация „Българска памет” ще отбележи серия от годишнини, свързани с българската история. Още в началото на септември в мМорската градина на Варна ще бъде експонирана поредната изложба, посветена на 1295-годишнината от победата на хан Тервел над арабите.

„Тази победа прави Тервел най-споменавания български владетел в средновековната европейска литература”, каза още д-р Врабевски, който е и лауреат на наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин за 2013 година“.