Съдът даде Ваньо Минков на САЩ

Доводите на защитата за процесуални пропуски са неоснователни, смятат магистратите

31-годишният варненец Ваньо Минков, разследван в САЩ за измами и банкови престъпления да бъде предаден на компетентните американски власти реши днес Варненският окръжен съд. Председателят на съдебния състав Асен Попов заяви, че доводите на защитата за процесуални пропуски са неоснователни и съдът приема, че е надеждно сезиран.

Преди да обяви решението си първата съдебна инстанция отговори на доводите на тримата адвокати на Минков. Според защитниците има множество процедурни нарушение в хода на производството по екстрадиция, както и противоречия между Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година и липсата на гаранции от страна на САЩ за съблюдаване правата на обвиняемия са основание за отказ от екстрадиция.

Варненският окръжен съд прецени, че доводите на защитата са неоснователни защото в това производство приложим е Договорът за екстрадиция между България и САЩ и той урежда процедурата по екстрадиция и необходимите за нея документи.

Департаментът по правосъдие на САЩ е подал молба за ектрадицията. В материалите по делото е Нота № 183 на Посолството на САЩ и нотариално заверен обвинител акт от 9 април за няколко престъпления, за които се предвиждат до 30 години затвор.

Посочените престъпления са: заговор за измама на Правителството на САЩ по телеграфен път и схема за данъчни измами в нарушение на посочени членове на Федералния кодекс; заговор за извършване кражба на чужда идентичност (кражба на лични данни и банкова информация) за неправомерно получаване на данъчни облекчения; заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път.

Сред придружаващите документи са още валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и др.

На базата на цитираните документи съдът прецени, че престъпленията, за които се иска предаването на българина в САЩ са описани в Договора за екстрадиция между двете държави. Престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в изпратените от САЩ документи се посочени множество начини за извършването й.

Престъпленията за които е обвинен варненецът са съставомерни и по българския наказателен кодекс и за тях е предвидено наказание "лишаване от свобода". Престъпленията не са политически, военни или погасени по давност. За този род престъпна дейност не е предвидено смъртно наказание, а според съда няма риск Минков да бъде подложен в САЩ на насилие, изтезание или нечовешко отношение, прецени още съдът. 

На основание молба за екстрадиция, намираща се в т.30 на Клетвени показание на Помощни федерален прокурор за северния район на Ню Джърси, въз основа на Заповед за арест, издадена от Районен Федерален съд на САЩ от 7 май тази година, Варненският окръжен съд днес допусна екстрадицията на Ваньо Минков. Съдът потвърди и мярката му за неотклонение "задържане под стража". Решението може да се обжалва в седемдневен срок. Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)