64 двойки се пускат на Европейското по плажен волейбол

Спорт

13-08-2013, 13:55

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вдигат стадион на Южния плаж за европейското по плажен волейбол

Първите шест двойки от класирането във Варна ще се класират за Световното първенство до 23 години през 2014 година

Във Варна вече се събират участниците в Европейското първенство по плажен волейбол за младежи и девойки до 22 години. Общо 128 спортисти от целия континент ще се впуснат в битките за европейската корона от 15 до 18 август на Южния плаж в морската столица на България. Състезанието е второто по големина и значимост в календара на Европейската конфедерация по волейбол и се провежда за първи път на територията на страната ни. Шампионатът ще се проведе на специално изграден стадион с капацитет от 2000 места.
При всеки от двата пола в първенството ще участват 32 двойки, съставени от състезатели, родени на или след 1 януари 1992 година. Като домакин България има право да участва с две двойки при девойките и с две при младежите. Това ще бъдат Ивана Боянова/Джесика Николова и Теодора Симеонова/Никол Николова при дамите и Тома Станков/Силвестър Иванов и Мартин Иванов/Бранимир Грозданов при силния пол. По регламент Боянова/Николова и Станков/Иванов ще бъдат поставени под №1 в схемата на състезанието. Според подреждането на страните в европейската ранглиста, другата ни двойка при младежите – Иванов/Грозданов получава №30, а при дамите Симеонова/Николова ще се състезават под №32.

Отборите ще бъдат разпределени в осем групи от по четири тима, като във всяка група играят по веднъж всеки срещу всеки. За победа се присъждат 2 точки, за загуба – 1 точка. Първите три двойки от всяка група се класират за директните елиминации, които ще определят новите шампиони на Европа. Победителите от групите се класират направо за осминафиналите на първенството. Класиралите се на второ и трето място се класират за шестнадесетинафиналите.
За първи път в историята на състезанието то ще послужи и като континентална квалификация за Световното първенство до 23 години през 2014 година. Първите шест двойки от класирането във Варна при всеки от половете ще получат правото да представляват континента година по-късно на шампионата на планетата.

Както всяка година, ще има турнир и за най-малките ни плажни волейболисти. Традиционният Мастърс Кидс, посветен изцяло на децата, ще се проведе във Варна на 14 август от 9 до 16 часа. Участие ще вземат 32 деца от волейболните клубове в страната, разпределени в 8 момичешки и 8 момчешки двойки. Целта на програмата е да въведе децата в атмосферата на плажния волейбол и чрез треньорски екип от професионални състезатели да ги ентусиазира и амбицира да продължат развитието си в този спорт.