Ученици наблюдават звездопада довечера

Варна Лайф

12-08-2013, 13:15

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Над 100 звезди в час "обстрелват" небосклона тази нощ

Две наблюдателни експедиции за ученици по повод яркия звездопад от съзвездието Персeй организират от Варненската обсерватория "Николай Коперник". За провеждането на първата е избрана наблюдателната база в Аврен. Втората група ще наблюдава явлението в база "Белите брези". След края на двете експедиции резултатите ще бъдат съпоставени.

Тази година метеорният поток Персеиди, е активен от 17 юли до 24 август, съобщи шефът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, цитирана от Фокус. Пикът се очаква тази нощ, когато при ясно време се очакват около 100 метеорита в час". Звездопадът може да се наблюдава и без специална екипировка. Довечера лунният диск ще бъде осветен на 30%, а Луната ще залезе около 22.44 часа във Варна.

Персеиди се появяват на небето, когато Земята преминава през потока от отломки на кометата Суифт-Тътъл. Остатъците от нея се сблъскват с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - така наречените "падащи звезди". "Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди. Максимумът на звездния дъжд, който се излива в разгара на лятото между 11 и 13 август, е тази вечер и ще може да се наблюдава най-добре след полунощ в източна посока", разказа още директорът на варненската обсерватория.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили рой метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити. Персеидите са богат метеорен поток, чийто родоначалник е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Явлението се наблюдава от хората от хилядолетия. Както всички метеорни потоци, така и този носи името на съзвездието, в което се намира радиантът му.