Прецедент в Спешното: Няма сигнали за колабирали

Животът

08-08-2013, 16:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Според лекарите, хората все по-често се вслушват в съветите им

Въпреки прогнозите на синоптиците, днешният 8 август да е един от най-жежките през това лято, в Центъра за спешна медицинска помощ(ЦСМП) във Варна не валят сигнали за колабирали заради високите температури, както е обичайно в други дни. Днес на телефон 112 е постъпил един единствен сигнал за припаднал в района на автобусна спирка възрастен мъж. Спешните медици са се отзовали и на едно повикване за друг варненец на възраст, счупил крайник на детска площадка.

"Обикновено всеки ден през летните месеци се отзоваваме на минимум две три повиквания за припаднали заради високите температури хора", коментира за varna.utre.bg д-р Антоанета Касабова от ЦСМП. Тя обаче допълни с изненада, че днес, макар и да е изключително горещо, съветите на лекарите - болни, възрастни и деца да не излизат в най-големите жеги са имали ефект. "Явно хората са се вслушали в предупрежденията на специалистите и са останали на хладно", заяви още д-р Касабова.

Да се пият много течности в горещите дни, да не се излиза навън между 10 и 17 часа, да се консумират леки храни и да не се прекалява с алкохола - за това призоваха и от Българския Червен кръст. Съветите в очакване на рекордно високите температури днес бяха насочени предимно към възрастните, хората, страдащи от високо кръвно налягане и малките деца. От БЧК услужливо посъветваха и ако на някой около нас му прилошее да легне на хладно и проветриво място, а ако диша затруднено да му помогнем да застане в странично положение. Съветите на специалистите са още, пострадалият от жегите да разхлаби дрехите си, за да не се загрява тялото допълнително, както и да не бъде поливан със студена вода, а да се обтрие с мокра кърпа с вода.

В 14 области в страната за днес бе обявен жълт код заради очаквани много високи температури.

Утре над Черноморието ще е слънчево, с морски бриз. Максималните температури ще достигнат 29 - 31 градуса. Температурата на морската вода ще е между 25° - 26°.