Президентът наложи вето на милиарда

Новините

07-08-2013, 14:07

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Държавният глава подчерта, че ветото върху актуализацията на бюджета е частично, защото подкрепя парите за социалния пакет на стойност 40 млн. лв.

Частично вето на актуализацията на бюджета наложи президентът Росен Плевнелиев. Той изрично подчерта, че то е частично, защото подкрепя мерките за социалния пакет, предвидени в актуализацията. Те обаче са на стойност 40 млн.лв. и не се знае за какво ще харчат останалите до 1 млрд. лв. 

"Налагам частично вето, защото категорично подкрепям мерките за социалния пакет. Връщам обаче за повторно разглеждане някои текстове за разходите и приходите и за начина, по който кредитът се предвижда да бъде изхарчен. Налагам вето и върху текстовете, които предвиждат възможност правителството да емитира нов дълг в размер до 1 млрд. лв. Аргументите ми са принципни, не съм против изтеглянето на дълг, против съм когато не се знае за какво ще се харчи", каза Плевнелиев. 

"Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви още президентът. Не бива да се внушава на обществото, че социалният пакет е основата на актуализицацията на бюджета. Не виждам в закона мерки за развитието на българската икономика. Държавата на практика в средата на годината смъква летвата", допълни той.

Плевнелиев подчерта, че може да се направи повече са повишаване на събираемостта на приходите и да се прецизират предложените от правителството нови разходи."По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са с непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации", отбеляза президентът.

"В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", посочи Плевнелиев.

"Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

"Разходите трябва да са публични и прозрачни, иначе остават съмнения. Затова трябва да кажем как ще бъде похарчен този милиард. Когато ми се обяснява че трябва кредит от 1 млрд. за да правим социален пакет, който разбит на ден е по 90 стотинки на дете, с това ли ще оправдаем този заем", аргументира се той. 

"С това вето се придържам стриктно към конституционното си правомощия. Чух анализи за запазени територии на правителството, но в конституцията е разписано, че президентът може да наложи вето върху всеки закон, на принципа "властта спира властта". Днес се води кампания за очернянето на президентската институция, за делегитимирането на държавния глава. Но ще понеса всичко, защото хората трябва да знаят как се харчат държавните пари", каза още президентът.

"Чу се тезата, че ако наложа вето, най-уязвимите групи няма да могат да се възползват от социалния пакет от 1-ви август. Днес сме 7-ми, а бюджетът ми бе даден преди два дни. За какъв 1-ви август говорим", коментира още Плевнелиев. Той допълни, че за въпросните два дни е свършил своята работа, разглеждайки текстовете на закона. По думите му ако депутатите смятат, че актуализацията е спешна, могат да се върнат от отпуск и да преразгледат върнатите текстове. "Не е прецедент, че ще върна бюджета, това го е правил и президентът Желев", завърши Плевнелиев. 

Оттук нататък процедурата предвижда до две седмици депутатите да се съберат и да прегласуват върнатите текстове. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обаче категорично отхвърли възможността да свика извънредно заседание и да прекрати отпуската на депутатите. Така актуализацията може да бъде прегласувана най-рано на 5-и септември и съответно да влезе в сила от началото на октомври.