Асоциация на зоологическите градини тръгва от Варна (видео)

Очаква се потвърждение за включване в асоциацията и от Варненския аквариум, който е единствен по рода си в България

Варна става домакин на среща за учредяването на Асоциация на зоопарковете в страната през септември. Това потвърди днес директорът на Софийската зоологическа градина д-р Иван Иванов, само няколко дни след като шефката на Зоокъта във Варна Иванка Стоянова анонсира инициативата. 

Асоциацията ще представлява българските зоологически градини в чужбина и ще предприеме стъпки към изграждане на стабилни международни партньорства. Идеята за учредяване на асоциацията е на зоопарковете в София и Варна. Очаква се потвърждение за включване в асоциацията и от Варненския аквариум, който е единствен по рода си в България.

Сред основните цели на асоциацията ще бъде унифицирането на нормативната база и документация на зоопарковете в страната. Ще бъде разработена и дългосрочна стратегия за разширяване дейността на организацията. Предвижда се съвместна работа по проекти за обогатяване на околната среда, сътрудничество с неправителствени организации и партньорство със зоопаркове от Европа. По време на срещата на учредителите през септември ще бъдат взети решения относно седалището на асоциацията, управителния съвет и нейния председател.

Създаването на българска асоциация на зоопарковете е подкрепено от Европейската организация на зоопарковете и аквариумите, която застава зад идеята, сподели д-р Иванов. Такива асоциации има в нашите съседки Румъния, Турция, Гърция. Всяка година в страна от Европа се провеждат срещи на зоологическите градини, където се разглеждат новите тенденции и виждания за развитието на зоопарковете. Създаването на асоциацията предвижда и провеждане на семинари, курсове и обучения. Новата организация ще оказва помощ и за обогатяване на животинското разнообразие в зоологическите градини в България.

ВИДЕО: Шефката на варненския зоопарк Иванка Стоянова разказва подробно за инициативата