Млад автор показва лицето на злото зад мустака на Хитлер

Варна Лайф

06-08-2013, 12:54

Снимка:

Колажи и инсталация от фотографии на Стоян Илев

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Стоян Илиев представя две свои изложби в На Тъмно Зона

Не една, а цели две интересни изложби ще може да види публиката във Варна, в пространството на Арт На Тъмно Зона от този петък. След като бяха показани във Велико Търново, "Лице на злото" и "Част от цялото" пристигат в морската столица и ще бъдат представени от автора си – младият и безспорно талантлив художник Стоян Илев. Едновременното откриване на изложбите е в петък, от 18 часа. 

Спомеването на името Хитлер предизвиква в съзнанието ни образа на отвратителен демон, извор на всички отрицателни човешки емоции. За "Лице на злото" Стоян Илев използва общо 44 фотографии на свои приятели с тяхното съгласие. Нарежда ги в четири реда върху сив винил и рисува върху тях с червен и черен акрил. Идеята му е, че наслагвайки най-характерната черта на лицето на Хитлер, а именно мустакът му, върху други лица, ние винаги ще припознаваме точно него. Докато при премахването на мустака, той става неузнаваем – просто човек, който срещаме в ежедневието. Лицето на злото има толкова характерни черти, които приложени в друга среда, възпроизвеждат винаги една и съща асоциация.

В "Част от цялото", посредством художествените методи анализ и синтез художникът преосмисля пространството, използвайки модулни елементи. Чрез периодичното повтаряне на няколко модула и изграждането на обеми от тях се получава пространство, при това съвсем различно от това, което ни заобикаля в ежедневието. Триизмерното ни виждане е много по-засилено и осезаемо. При колажите модулът е линолеумна графика, третирана по различен начин. В инсталацията модулът се явява случайно подбран формат, който не е предварително изчисляван по отношение на пространството. Препратката към Ready made не е случайна – авторът е убеден, че в съвременното изкуство художникът има привилегията да използва готови обекти от бита за реализацията на проектите си. Облепените с вестници фигури не носят илюстративната идея или скрит смисъл, те по-скоро мащабират идеята.

Стоян Илев е от красивия български град Черноморец. Завършва Педагогика на изобразителното изкуство с живопис във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 2011-та година, след което изкарва и магистратура по изящни изкуства и живопис.