Варненецът, застрашен от екстрадиция в САЩ, остава зад решетките (видео)

Окръжният съд във Варна наложи най-строгата мярка за неотклонение на Ваньо Минков

Варненецът Ваньо Минков ще остане зад решетките до приключване на производството по искането за екстрадирането му в САЩ. Разследването на американските власти е във връзка с редица престъпления, за които Минков е заподозрян, а наказанията, предвидени за тях според законите зад Океана са между 10 и 30 години лишаване от свобода.

Днес Варненският окръжен съд наложи най-строгата мярка за неотклонение на българина, който по данни на прокуратурата е с чисто съдебно минало. Съдията-докладчик мотивира решението си с това, че ако бъде пуснат на свобода, Минков може да извърши други престъпни деяния или да се укрие.

"Нито е осъждан, нито е имал провинения, живеехме мирни и спокойни, бяхме щастливи, но тук става нещо много страшно. Трябва да сложим един дебел кръст на България обаче и да напишем "щат на Америка", коментира през сълзи майката на варненеца, Веселина Иванова, минути преди началото на съдебното заседание. Според нея страната ни е като една колония на Америка, защото малцина от сънародниците ни знаят за спогодбата, подписана с властите в Щатите, че при най-малките съмнения от ФБР агент попадаме под ударите на тяхното законодателство. Майката на варненеца изрази притеснения, че повече няма да види сина си. По думите й, един заподозрян няма никакви права в САЩ и може да виси по съдилища с години. Според Веселина Иванова ако разследването се протака десетина години, синът й накрая може да бъде принуден да подпише някакво споразумение или да се признае за виновен. Жената коментира още, че семейството й няма възможност да си позволи да плаща хонорар на един добър, според американските стандарти адвокат.

Ваньо Минков е разследван в САЩ за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път". Официалните документи от САЩ с искането за предаване на варненеца са постъпили тази сутрин във ВОС. Пресслужбата на съда припомня, че в началото на м.юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, ВОС задържа временно за 60 дни Ваньо Минков.

Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия. Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни  има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

В началото на месец юни тази година и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна потвърди законността на първоначалния арест на Минков, който е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.

Вижте Ваньо Минков в съда и какво каза адвокатът му след делото