Арестуваха ливанецa, задържан на летището. Германия иска екстрадицията му

Арестът ще гарантира присъствието на чужденеца на делото за разглеждане искането за екстрадицията му в Германия

Варненският окръжен съд днес задържа под стража ливанеца Мохамад Ел Шахад, на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена през 2004 година от Районния съд в Бремен, Германия, съобщиха от пресцентъра на съда.

39-годишният мъж пристигнал преди дни на почивка в България и бил задържан на Летище Варна, след като името му излязло от Шенгенската информационна система. 

Варненският окръжен съд (ВОС) се запозна с документите, изпратени от компетентните германски власти. В ЕЗА се посочва, че в Бременския районен съд е образувано наказателно производство спрямо Ел Шахад и друго лице за трафик и притежание на кокаин.

Разследващите в Германия са установили, че през декември 2001 година Мохамад Ел Шахад получил от Улрих М. 5 кг кокаин, доставен от Бразилия. Ел Шахад заплатил на куриера 20 000 германски марки. В Германия това престъпление е тежко и се наказва с 15 години затвор. 

Днес съдът разясни на чужденеца, че в настоящия казус българската съдебна система не може да се произнася по въпроси, свързани с вината или невинността на обвиняемия. Това е в компетентността на съда в Германия. ВОС прецени, че всички изисквания на ЗЕЕЗА са спазени и определи първоначален арест за ливанския гражданин Мохамад Ел Шахад. Арестът ще гарантира присъствието на чужденеца на делото за разглеждане искането за екстрадицията му в Германия.

В рамките на съдебното заседание Ел Шахад изрази желание да бъде предаден на германските власти, за да изясни всички въпроси, свързани с повдигнатите му обвинения. Това желание той ще трябва да повтори идната седмица, когато друг състав на ВОС ще разгледа искането за екстрадиция.

Ако Мохамад Ел Шахад реши да обжалва първоначалния си арест той ще го направи пред Варненския апелативен съд на 6 август 2013 година от 10,00 часа.