Роден кавал звучи в Аржентина

Варна Лайф

02-08-2013, 17:29

Снимка:

Личен архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Дамян Йорданов е носител на десетки първи награди от национални и международни конкурси

Възпитаник на Музикалното училище ще представя българския народен инструмент кавал в Петия световен фестивал на флейтовите инструменти в Аржентина.

Дамян Йорданов е носител на десетки първи награди от национални и международни конкурси за своите изпълнения на кавал. Той е на 16 години, свири от 5. "Съвсем случайно попаднах в основно училище с музикални паралелки с фолклорни инструменти", сподели за Varnautre.bg Дамян. Тази година той спечели една от 15-те стипендии, отпуснати от Министерството на образованието за най-изявени ученици в областта на изкуството за цяла България.

За участието си в световния фестивал в град Мендоза, Аржентина, Дамян получил персонална покана. Такава са изпратили и на председателя на сдружение "Традиции, култура, духовност- Варна" - Николай Докторов. Именно той внесе искане за финансиране на участието във фестивала в комисията по култура. 

Със 7000 лв. ще помогне общината на младия талант да представи звуците на българския кавал в световния форум. Парите са за транспорт, рекламни материали, подарък - кавал за музея в Мендоза и запис на изпълнението.