Фестивалът на анимационното кино остана без пари за зали

Мисия Варна

02-08-2013, 15:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Община Варна като домакин на престижния международен форум не успя да отдели пари за наем на залите

Деветото издание на Световния фестивал на анимационното кино е под въпрос, заради липса на пари за зали. Това стана ясно от днешното заседание на комисията по култура към местния парламент на Варна. 

Фестивалът, който се провежда във Варна е един от най-значимите културни форуми в България, а негов директор е проф. Анри Кулев. Около 200 000 лв. струва организацията на тазгодишното издание. По-голямата част са осигурени от Националния филмов център, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Европейския съюз, БНТ, Фрапорт и още много спонсори. От Динакорд е осигурено озвучаването, а Министерството на културата на Русия плаща самолетните билети на участниците в международния форум. 

От община Варна като домакин се е очаквало да осигури 45 хил. лв. за храна на участниците, наем за залите във Фестивалния комплекс, награда от името на град Варна и изработката на външната реклама за събитието. 

Без никаква аргументация обаче при приемането на бюджета за култура в началото на годината сумата, нужна за домакинството отпаднала. Тогавашната шефка на дирекция "Култура" Станка Димитрова така и не дала обяснение защо финансирането на фестивала не е намерило място в бюджета. 

Междувременно всички останали партньори вече са дали предварително обещаните пари за организацията на фестивала, който се прави през септември, след края на "Любовта е лудост".

На днешното заседание съветниците от комисията решиха Варна като домакин да отпусне по-малко от половината от предварително разчетените от организаторите 45 хил. лв. 

От местния бюджет ще се отпусне сума за изхранването на 150-те участници на стойност 10 150 лв., паричната награда от името на град Варна в размер 3 000 евро и външната реклама, струваща 2 000 лв. 

Необходимите 27 000 лв. за наем на залите във Фестивалния комплекс обаче няма дая бъдат отпуснати. 

Така ако директорът на фестивала Анри Кулев не успее да се договори с шефа на ФК Тошко Гяуров за ползването на залите, анимационните филми няма да има къде да се прожектират.