Изложба за сбогом с Димитър Манолов

Варна Лайф

01-08-2013, 12:09

Снимка:

Личен архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Откриването е в петък, в 18.30 часа в Градската галерия

Възпоменателна изложба на варненския художник Димитър Манолов ще бъде открита в петък в Градската галерия.
„Варна е странен град. Въпреки безспорното богатство от художници със силна индивидуалност той сякаш се срамува от тях и не постига ореола на Пловдив като национален център на самобитни творчески постижения, пишат близките на твореца в поканата.
Димитър Манолов е един от тези представителни градски творци, които десетилетия наред насищат атмосферата на Варна с непрестанно търсене на най-точен пластичен език. В края на 70-те той е от първите, които свободно експериментират с множество похвати от абстрактните тенденции на 60-те години. През 80-те  грубата фактура и напластяванията заемат водеща роля в разбушуваните му морски пейзажи и в безбройните натюрморти, за да утихнат до меко, плоскостно третиране, своеобразно „милване” на платното, през последното десетилетие на века.   Пак тогава се появява серията голямоформатни платна в сфумато стилистика, възхваляващи голото женско тяло, жената като състояние на равновесие, като пълна хармония на обемите и безкраен източник на живот. Голото женско тяло остава темата, която вдъхновява автора до самия край на творческия му път. Експресивното, декоративното, дори чисто кубистичното третиране, свеждащо обемите до основни геометрични фигури, е само малка част от експериментирането в актовата живопис, която предстои да бъде изследвана.
Димитър Манолов почина след кратко боледуване на 24 юни 2013. За нас той е освен най-близък човек и голям варненски художник. Веселият „стахановиец”, както с обич го наричаха полските му колеги, притежаваше нестихваща творческа енергия, както и воля за търсене и за постигане на нови живописни пластични средства, проявени в 43 самостоятелни изложби и в непрекъснати участия в сборни експозиции, увенчани от голямата юбилейна изложба през 2012  и от последното самостоятелно представяне в софийската галерия „Дега”.
Изложба сбогуване с тленното у човека и преоткриване на нетленното у твореца Димитър Манолов ще бъде открита в Градската художествена галерия на Варна на 02.08.2013 от 18:30.
Каним близки, приятели и почитатели на възпоминателното съБИТИЕ, където за пореден път, макар вече от отвъдното, ДМ ще събере картини и човеци за среща с приключенията на артистичния дух“.