Зесечете си тока, от днес цената е по-ниска

Животът

01-08-2013, 10:40

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Самоотчетите ще се приемат от 1 до 7 август включително

Доставчиците на ток в България дават възможност на клиентите сами да си засекат електромерите днес, заради по-ниски цени на тока, които влизат в сила от 1 август. Намалението за битовите клиенти на Енерго-Про е с 3,75%. Дружествата дават различни срокове за самоотчетите на клиентите си. За Енерго-Про, работеща в Североизточна България датите са от 1 до 7 август включително.

Клиентите трябва да отбележат показанията на уредите и по двете тарифи - дневна и нощна, номера на електромера и абонатния си номер. Данните могат да се пратят по пощата, през сайтовете на компаниите или да бъдат продиктувани на телефоните за обслужване на клиенти.

Въпреки, че са осигурени допълнително инкасатори да отчетат електромерите, съмненията са, че няма да успеят да го направят навсякъде. В случай че клиентът не представи самоотчет, а засичането на уреда става на дата, различна от 1 август, във фактурите ще има две графи: по цените до 1 август и по цените след тази дата. В такъв случай показанията за консумацията за целия месец се разделят на дните и се получава средната за един ден. После тя се умножава по старата цена за дните преди 1 август и по новата - за дните след тази дата.