Подстригаха синята мечка, още е в реанимация

Подценили килограмите на Свобода и я упоили с по-скромна доза

Боядисаната в синьо мечка Свобода от варненския зоопарк вече е подстригана.

Два часа е продължила манипулацията, предхождана от поставянето на упойка. Четирима души са подстригвали оцветената козина. Не липсвали и притеснения от тяхна страна, заради по-малката доза упойка. Теглото на животното било подценено с около 50 килограма.

"Упойката беше преценена на око – долу-горе на килограмите, които смятахме, че тежи Свобода, защото просто нямаше как да я претеглим. Смятахме, че тежи по-малко около 150 килограма, а когато вече беше упоена и вкарана в затвореното помещение, видяхме колко е голяма - поне 200 килограма", разказа за Varnautre.bg директорката на Зоокъта Иванка Стоянова. 

Самото упояване е станало със стреличка от разстояние. "Золетил" са използвали за приспиване на животното. Заради подцененото тегло се наложило да се постави втора доза от медикамента. Общото количество е било 1500 милиграма. 

През цялото време, докато е течало подстригването, екипът следил дишането на Свобода. Ако имало промяна в него и мечката се раздвижвала, служителите веднага напускали помещението, заради опасността животното да се събуди и да ги нападне. Именно заради рисковата ситуация от управата на Зоокъта решили да не допускат журналисти да снимат, докато тече интервенцията. 

Синята козина на Свобода вече е подстригана до кожа. Половината й глава е обръсната с машинка. Мечката все още е в реанимация. Упоеното животно се пробуждало на моменти, но отново заспивало.

Очаква се до края на деня Свобода да излезе от упойката, а утре в 10 ч има среща с кмета - Иван Портних ще посети варненския зоопарк, за да се запознае на място с хода на ремонтните дейности и с грижите, които се полагат за животните.