Веселина Савова за Панаира на занаятите: Човек е създаден, за да създава

Мисия Варна

30-07-2013, 14:55

Автор:

Нелия Жекова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Звън на чанове на 17-тия Панаир на занаятите

Председателят на Организационния комитет на Международния панаир на занаятите разказва за най-голямото арт изложение в страната

Дни преди стартирането на най-голямото арт изложение в България – Международния панаир на занаятите и изкуствата, разговаряме с Веселина Савова - председател на Организационния комитет

- Г-жо Савова, вече седемнайсет години Международният панаир на занаятите и изкуствата радва варненци. Това изложение е създадено по Ваша идея. Разкажете ни малко повече как започна всичко?

- Връщате ме седемнадесет години назад. Много събития се случиха във времето. И хубави, и лоши. Най-важното е, че днес Варна може да се похвали с първенството. Началото беше конкурсът "Сувенири". Затова имаме 17-и панаир и 18-и конкурс "Сувенири". Първото издание на конкурса беше в залата за пресконференции на Клуба на стопанския деятел. Интересът беше толкова голям, че още следващата година направихме първото издание на Панаира на занаятите. Мотото и до днес е "Човек е създаден, за да създава". А панаирът освен на занаятите е и на изкуствата и от години е международен.

- Освен конкурс "Сувенири" има и много авторитетен конкурс "Уникати". Какви са регламентите за участие?

- Подробностите и условията за участие могат да се видят в сайта на панаира. Тук само бих искала да подчертая, че за разлика от журито на конкурса "Сувенири", което е на два етапа – посетители и журналисти, журито на конкурса "Уникати" е професионално. Все пак, когато се оценяват произведения на изкуството, това трябва да става от специализирано жури. Председател е носителят на Награда Варна - художникът Николай Русев.

- Във времето имахте много неприятности с бившия кмет Кирил Йорданов. Спомням си дори за конфликти, забрани, плакати и протести. Как се отнасят сега държавните и общински власти?

- Не искам да се връщам към онези години, когато единственото място, където можехме да проведем панаира, беше т.н Дупка. Цели пет години бяхме там. Но това е минало. В последните години и Кирил Йорданов призна Панаира на занаятите и изкуствата. Към настоящия момент няма институция, която да не се отнася с уважение, за което сме много благодарни. Все пак това събитие се провежда във Варна и е най-голямото в България. Това е мястото, на което много български майстори получават своя старт, след което някои от тях стават и звезди на световно ниво. Победители в нашия конкурс "Уникати", след това са канени на международни изложения и стават носители на международни награди.

- Не мога да не ви попитам за едно дублиращо мероприятие, което се провежда в един от варненските молове и доста агресивно се рекламира, сякаш Панаирът на занаятите и изкуствата се провежда там.

- Всеки има право да работи в областта и на занаятите, и на изкуствата. Единственото некоректно в случая е заблуждаващата реклама. Много наши почитатели ми се обадиха да ме попитат дали сме сменили мястото и периода. Дори наши автори в един момент се бяха объркали. Но да заблудиш хората можеш само веднъж. Международният панаир на занаятите и изкуствата се провежда винаги от 1 до 21 август в Морската градина.

- Едно от новите събития е Международният пленер за изящни изкуства. Още с първото си издание той бе обявен като едно от най-силните културни събития за сезона. Какво да очакваме през тази година?

- Международният пленер за изящни изкуства наистина имаше летящ старт. През тази година имаме участници от Русия, САЩ, Корея, Румъния, Германия и, разбира се - България. Очаквам заключителната изложба на пленера отново да предизвика голям интерес.

- Има още едно събитие, което се превръща в традиционно и е със сериозно национално звучене – Кръглата маса на тема "Църковните изкуства – съхранение и развитие". Разкажете ни нещо повече.

- Това наистина е едно от най-сериозните и, надявам се, резултатни мероприятия от програмата. Във Варна миналата година започна сериозен диалог между представители на църковните настоятелства, иконописци и дърворезбари, и представители на научните среди от Богословския факултет на Великотърновския университет. Ще присъства лично ръководителката на катедра "Църковни изкуства" доц. Прашкова. Стартира сериозен дебат за тревожните явления, свързани с благоустрояването на храмовете в България, които профанират преданията на Православната църква. Варна е инициатор на тези важни дискусии. Убедена съм, че това ще има своя позитивен резултат.

- Присъствието на големи майстори на Панаира на занаятите и изкуствата "Булгарика" е едно от емблемите на варненското изложение. Изгражда се и специална галерия "Къщата на майсторите". Има ли сблъсък, според вас, между самоуките майстори и тези, които са завършили художествени университети и академии?

- Ако за нещо съм си мечтала през тези години, то това е да видя възхита в погледа на голям художник пред творбата на самоук автор. Уверявам ви, това всяка година се случва на Панаира на занаятите и изкуствата. Затова и галерията носи това име. Всички те са майстори. И в тази галерия до картините на професор Бабияк от Русия можете да видите дървените миниатюри на Иван Костов от с. Жельо Войвода. А аз имам спомена от възхищението, с което професорът разглеждаше творбите на Иван Костов. Това са миговете, които ме правят щастлива.

- И накрая, кажете ни нещо повече за откриването.

- Откриваме Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" както винаги на 1 август от 20 часа на сцена "Раковина" в Морската градина. В концерта ще участват танцов ансамбъл "Гергана" и лауреати на наши и международни конкурси, като Теди Ганчева, която наскоро имаше самостоятелен концерт заедно с Орлин Павлов. Учавстват още и лауреати от вокалния клас на Мила Маврова.

- Пожелавам успех на седемнайстото издание на най-голямото арт изложение в България.

- Благодаря.