Депутат-милионер от ДПС с къща на морето край Балчик за 26 лева

Новините

30-07-2013, 08:34

Снимка:

в. 168 часа

Автор:

в. 168 часа

Всичко от Автора

Топ 8 на милионерите в настоящия български парламент оглави ДПС-депутатът Веселин Пенев с 3,2 млн. лв. в банката и 27 имота из цялата страна

Осмина депутати от различни политически сили в 42-рото народно събрание са милионери. Общото им имотно състояние се изчислява на над 10 млн. лева, удостоверяват декларациите, които народните избраници са представили пред Сметната палата, пише в. "168 часа".

В топкласацията на най-богатите парламентаристи влизат трима депутати от Коалиция за България - Георги Мърков, Мартин Захариев и Петър Курумбашев, четирима от ГЕРБ - Вежди Рашидов, Иван Портних, бивш депутат, избран за кмет на Варна, Семир Абу Мелих и Светлин Танчев, един от ДПС - Веселин Пенев.

Последният всъщност е най-заможният народен представител с депозит от 3 219 506 лв. Така той оглавява топ 8 в настоящия български парламент. В декларацията на Пенев  освен милионите фигурират още 27 имота, разпръснати в цяла България. В богатството на народния избраник от Търговище влизат закупени от него и съпругата му Радосвета Пенева лозя, ниви, ливади.

Според имотната декларация срещу 26 лева семейството на Веселин Пенев е придобило къща до морето. Покупката не е придобита веднага, а в продължение на седем години. Изгодната сделка в близост до морето село Рогачево, община Балчик, е описана на трета позиция в документа - къщата с двор е 620 кв. м, от които 174 кв. м, представляват разгъната застроена площ. В колона 10 - цена на придобиване, е записано 26 лева.

"Построил съм си къщичката през ония години за посочената в декларацията цена", обяснява депутатът. Селото се намира на 5 км от елитния морски курорт Албена. И на 40 километра от Варна. От Рогачево се открива отлична панорама към планината и към Черно море. В близост са разположени професионални голф игрища и голф училище.

Серията от добри сделки, реализирани от Пенев, продължава и в Пловдив. От декларацията му е видно, че за 40 лева е закупил част от жилищна сграда в Пловдив с разгъната застроена площ 255 кв. м. Срещу 607 лева семейството придобива и агроаптека в Пловдив. Придобитите земеделски терени на Пенев са основно в Южна България в районите на Пазарджик, Пловдив и Садово.

Предприемчивият депутат е агробизнесмен и затова и в подадената от него имотна декларация Пенев съвестно е изброил и други имоти, земеделски земи - ниви, ливади, трайни насаждения. Почти половин милион семейството е дало за земеделски терени в района на Асеновград. На цени от 194 , 271 и 500 лева са закупувани ниви в села в община Садово, област Пловдив.

Според другия търговищки депутат Тунчер Кърджалиев, председател на комисията по правата на човека и жалбите на гражданите в парламента, в имотите на колегата му нямало сензация. Тайната за имотното състояние била много труд и почтеност. Към тези добродетели трябва да прибавим и талант за втория депутат в топкласацията след Веселин Пенев, който е постигнал сериозно имотно състояние за близо 3 млн. лева. Това е известният български скулптор Вежди Рашидов. Той беше министър на културата в правителството на ГЕРБ. Член-кореспондент е на БАН.