Уроците по езда могат да започнат още на 3 години - с пони

Варна Лайф

29-07-2013, 12:34

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Понита учат деца в Орешак

Уникалното за Варна училище се намира в Орешак

Уроци по езда с кон и пони предлага детският център Пониленд в село Орешак. Това само на пръв поглед. Едно посещение е достатъчно обаче, за да разберете, че тук децата се учат да общуват с животните. Взимат първите си уроци по "природа". Преди да яхнат понито малчуганите свикват да ги чистят, да ги водят и да им дават лакомства. А разходките в гората са истинско преживяване за повечето от тях. "Често идват деца, особено момиченца, накипрени, чиситички, като за в МОЛ-а. Казвам им: Ще се разходим с понитата в гората, а те се чудят. Не знаят какво е гора". Такива, а и още по-странни примери може да разказва дълго собственичката на Пониленд Албена Фелдманова. Общуването с децата за нея е нещо ествествено и тук, в Орешак, то е лишено от излишни любезности и глезене. Щом си в базата - помагаш и се грижиш за животните. Такава е "философията" и на ежедневните й помощници - група деца, живеещи наоколо или изпратени при баба и дядо на село за лятото, някои от тях - чак от Великобритания.

По-големите дори преподават на начинаещите. Особено сега, когато Албена е винаги с 3-месечния Владо на ръце. Бебокът расте сред конете от първия месец след ражадането си и всички залагат кога ще е първият му урок по езда. Майка му не слязла от седлото до 5-я месец на бременността, а преподавала до последния ден преди раждането.
Албена започва бизнеса с понитата във Варна преди 5 години. Първите 2 понита живеят в двора на къщата им над спирка "Явор". Дава уроци, обикаля детски партита с чаровните четириноги. Година по-късно с мъжа си купуват къща и земя в Орешак и започва битката с институциите по узаконяване на конната база, по осигуряването на ток и вода. Сега тук има 11 бокса за отглеждане на коне. Плюс един за майка с жребче. Грижите са целогодишни и включват храна, ежедневно почистване, ваксини, обрязване на копитата и всичко нужно за комфортното пребиваване на красивите животни. Албена не крие, че разчита на пансиона за коне, за да издържа базата - само с уроци и детски партита няма как да осигури пари за 500 бали сено, 5 тона зоб, заплати, обезпаразитяване на животните, рязане на копитата на всеки 45 дни и всички други разходи.
За да й помогнат местни жители - англичани, осиновили един от конете и покриват издръжката му. В замяна внуците им прекарват цяло лято в базата. 6-годишната Ани посрещна рождения си ден, яхнала кон, а по случай соствения си празник донесе красив комплект за разресване на най-малкото пони. "Когато се приберат у дома в Манчестър, внуците ми разказват за летата, които прекарват тук - по цял ден с велосипеда, в гората, с конете, по поляните... Съучениците им ги слушат с отворени уста", разказва баба Мег и бърза да приготви тортата, с която да почерпи местните деца. В обедната почивка между уроците в Пониленд.
Някои от "питомниците" на Албена вече са надраснали понитата и сега яздят големите коне. "Едно дете се качва на кон на 12-13 години, а за по-малките са понитата", обяснява тя и признава, че има дори 2-годишни ученици. Свой кон вече има Бистра, която от няколко лета посещава детския център. "Баща й предпочете да й купи млад кон, който да обучим заедно, защото е много важно каква връзка ще изгради ездачът с животното", обяснява Фелманова. Сега конят на Бистра е на пансион в Орешак и тя идва всеки ден да се грижи за него и да го язди. Комбинацията на понита с големи коне в базата привлича и много "семейни" ездачи - докато децата правят първи стъпки с понитата, майките им яхват някое от големите животни.
Самата Албена се запалила по конете още на 12-годишна възраст. После години наред дели ежедневието си между Испанската гимназия и конната база във Виница. Завършила филология, но пак се върнала към страстта си към животните. Мечтата й е да направи в Орешак училище по езда на английски език - самата тя го говори перфектно, а и английските й приятели са готови да помагат за езиковата среда. Така децата ще усвояват ествествено езика, грижейки се за животните и опознавайки природата. Според идеята в детския център ще има и кът с домашни животни, защото, оказва се, много от тях не са виждали жива козичка, патета или пиленца.

ГАЛЕРИЯ