Откриват реновираната детска клиника в "Света Марина"

Животът

28-07-2013, 09:00

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Има 76 легла, от които 10 интензивни

Реновираната многопрофилна специализирана детска клиника с отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология, ще бъде тържествено открита утре. В 11.00 часа на 5-ти етаж в УМБАЛ "Св. Марина".
Клиниката има 76 легла , от които 10 интензивни. Състои се от 4 отделения с присъдено Трето ниво на компетентност. Клиниката е специализирана в диагностика и лечение на хронични и обострени заболявания от всички области на детската патология, извършва високоспециализирани в областта на педиатрията и неонатологията дейности и консултира други болнични заведения от региона. Детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология е оборудвано с високотехнологична техника обезпечаваща нуждите на неонатологията и интензивните грижи. В Клиниката се преподава педиатрия на български и чуждестранни студенти, стажант-лекари и други специалисти. От 2011 г. Многопрофилната специализирана детска клиника е акредитирана за обучение по всички педиатрични специалности (педиатрия, детска пулмология, детска алергология, детска ендокринология и болести на обмяната, детска кардиология, детска ревматология, детска гастроентерология, детска нефрология, детска неврология).
След откриването ще бъде направена първата операция на карцином на гърдата, която ще се извърши дистанционно и съвместно от екипи на Първа Специализирана АГ болница за активно лечение "Св. София" в София и МБАЛ "Св. Марина" във Варна. Операцията, която ще се извършва в софийската болница ще се наблюдава, консултира и обсъжда в реално време от хирургичен екип в зала А на варненската болница от 11.30 часа. Подобен род медицинска интервенция, инициатива на нашата университетска болница и нейните партньори, се осъществява за пръв път между два града в България и сама по себе си представлява голям потенциал за бъдещото развитие на медицинската наука и практика.