7-те най-важни стъпки за успех

Животът

28-07-2013, 08:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Част от успехът е да можеш и да преформулираш целта.

Чичко Гугъл знае всичко. Ако го попитате как да постигнете успех в живота, ще ви извади милиони статии със съвети, пише "24 часа". Не че няма да е полезно да ги прочетете, но накрая ще стигнете до седем основни правила, които трябва да спазвате. Много са прости, толкова прости, че понякога ги забравяме, когато градим кариера, връзка или уреждаме обикновен житейски проблем.

1. Определете целта. Стара максима е, че никога няма да стигнеш, ако не знаеш къде отиваш. Кажете си "Искам да стана шеф на отдел" или "Искам да получа по-висока заплата". Колкото по-конкретна е целта, колкото по-точно я дефинирате, толкова по-лесно ще бъде да я постигнете.

2. Решете откъде да започнете. След като знаете към какво се стремите, трябва да направите трезва преценка на обективните обстоятелства, при които ще вървите към целта си, на силите и средствата, с които разполагате. Бъде реалисти - нищо не надценявайте, но и не подценявайте. Особено себе си. Ако още в началото се настроите песимистично, кажете "Нищо няма да стане", разбира се, че няма да стане.

3. Направете план. Ако началото е точка А, а целта е точка Б, начертайте стъпките. Колкото по-подробен и многовариантен е планът, толкова по-добре. Но не забравяйте - най-важното за успешния план е да не се заинатявате и сляпо да го следвате, а да знаете, че той е условен и подлежи на промяна според конкретните обстоятелства. Както гласи крилатата фраза, "Животът е това, което се случва, докато правим планове".

4. Действайте. Не правете грешката да сметнете, че щом сте подредили нещата в главата си, те ще се случат сами. Планът не е достатъчен, трябва някой да го изпълнява последователно, упорито, с мисъл и вдъхновение. Няколкото колебливи стъпки няма да ви помогнат да разберете дали стратегията ви работи, или не. За да успеете, вие правете 10 неща тогава, когато повечето хора биха се задоволили с едно-две.

5. Оценявайте. Много важно е периодично да измервате дали се приближавате до целта. Така ще разберете дали планът ви работи, а напредъкът ще ви стимулира. Когато влагаме усилия, страшно ни се иска веднага да видим резултати. Ако се забавят, често се обезсърчаваме. А понякога толкова много ни се ще да сме на прав път, че започваме да си въобразяваме. Затова внимателният и обективен анализ на фактите е от ключово значение.

6. Удвоете усилията. Ако планът ви е проработил и вече напредвате към целта, не се отпускайте. Напротив - работете все по-упорито. След като се вижда, че ще стане, ще е изключително глупаво да се провалите заради мързел или самодоволство.

7. Не се отказвайте. Ако при рекапитулацията установите, че не се движите към целта, може би не сте започнали правилно или планът ви не работи. Върнете се на стъпка 2, помислете и започнете с друго. Или на стъпка 3 и съставете нов план. Той при всички положения ще бъде по-успешен, защото ще избегнете грешките, които сте направили.

И така колко пъти, ще попитат скептиците. Ами много пъти, защото, като сме тръгнали да си казваме афоризми, да припомним и този: "Успелите хора са продължили дори тогава, когато всички останали са се отказали". Е, все пак безкрайното "тъпо, но упорито" не е най-градивният подход. Част от успехът е да можеш и да преформулираш целта.
Тази формула от 7 стъпки гарантира 99% успех. А останалия 1%? Той се нарича късмет. Смисъл на всяка формула за успех е да намалим до минимум значението и влиянието на късмета върху живота ни.