Македонски сайт: Владика Кирил го настигна клетва

Животът

26-07-2013, 10:02

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Авторът на статията смята, че силата на думите му има общо със смъртта на висшия духовник

Сайтът "Македонска нация", цитиран от blitz.bg твърди, че българският митрополит Кирил е загинал, защото е бил застигнат от клетва. Тя е била произнесена от Гоце Дуртановски, който е и автор на спорната статия.

Варненският митрополит участвал от 13 до 16 юни на Международната конференция на дяконството Pro Diaconia Christi във Велехрад, в която участвали представители от общо 33 страни. Той присъствал и на изложбата "Manuscripta Glagolitica", където поздравил Дуртановски като нейн организатор. "Кирил пристигна с двама германски участници на конференцията на която ми честитиха за изложбата, а владиката Кирил първо започна на лош немски, а след това се отдаде и на български, за да ми дообясни с думите: "Там пише "старомакедонска азбука" и "старомакедонско писмо". Това трябва да бъде "старобългарска азбука" и "старобългарско писмо". Старомакедонско писмо не съществува, няма такова нещо", обяснява авторът.

Позицията на Кирил доста подразнила Дуртановски. Митрополитът, обаче, продължил да си настоява на своето. Заявил му открито, че Охрид е бил български град, което съвсем го извадило от нерви. " Мислех в този момент, че разговарям с Божидар Димитров", пише авторът.

"Изложбата във Велехрад представлява Македония на това международно прославяне от мисията на братята Кирил и Методий, също както вие представлявате Българската църква на Pro Diaconia Christi и нормално това изложение, понеже е македонско, трябва да има македонски признак, а не български. Заради това са избрани ръкописите, които имат македонска редакция, или са писани в Македония. Това, което говорите, Отче, е съвсем грешно, и вярвам, че Бог е Велик и ще види това", отвърнал му Дуртановски.

Той смята, че тези негови думи са причината за удавянето на митрополита край Варна на 9 юли. "Владиката Кирил живя още 23 дни след този разговор в църквата Свето Богоявление – Кирилка, където беше поставена изложбата, която ще бъде свидетел пред Бога и неговата чиста християнска мисия в редовете на църквата", завършва статията в "Македонска нация".