Microsoft и IBM искали да инвестират във Варна, общината ги пратила в Румъния

Мисия Варна

25-07-2013, 18:37

Снимка:

Microsoft

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Предложения за Общинския план за развитие се приемат до края на август

Технологичните гиганти Microsoft и IBM са имали намерение да инвестират на територията на Варна преди време. Оказало се обаче, че в града няма определено място за високотехнологична зона. Така община Варна, под вещото ръководство на тогавашния кмет Кирил Йорданов и екипа му прогонила инвеститори, които са в челната десетка в класацията за най-скъпи компании в света. Своите инвестиционни проекти двете фирми реализирали в Румъния. 

Това стана ясно днес на информационна среща за Общинския план за развитие на Варна. В него са залегнали четири стратегически цели, с подприоритети, сред които икономически растеж, осигуряване на заетост, инфраструктура. 

Именно създаването на високотехнологична зона на територията на Варна е предвидено в една от точките от плана, който обаче все още е много далеч от нещо повече от добри намерения. "До края на август ще се събират предложения, които да бъдат включени в него", уточни доц. Димитър Радев от Регионална агенция за предприемачество и иновации - Варна (РАПИВ), която е изготвила точките на плана и съответно ще трябва да ги изпълни и със съдържание. 

След като всички предложения бъдат получени, те ще бъдат вкарани в документа, който през септември ще трябва да бъде гласуван от Общинския съвет.