Никола Вапцаров завършил право в един университет с френския президент

Животът

23-07-2013, 18:14

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Родственикът на поета разкри, че не е наследил поетическата дарба на брата на дядо си

Днес да поднесат венци пред паметника на големия поет Никола Вапцаров във Варна дойдоха трима възпитаници на Военноморското училище - вицепремиерът Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов и шефът на транспортното министерство Данаил Папазов.

Наред с министерските визити, на честването в морската столица бе и най-младият наследник на Никола Вапцаров, носещ същото име. Той присъства на церемонията в двора на Висшето Военноморско училище заедно със своята леля Мая Вапцарова.

Пред медиите младият Вапцаров, който е юрист по образование, призна, че не е наследил поетическата дарба на брата на своя дядо Борис, но пък се включва активно в опазването и популяризирането на семейния архив. В него особено място е отделено на връзката на Никола Вапцаров с баща му. Сред документите, предадени на държавата има много интересни писма, разбиващи досегашните представи за поета и семейството му, разказа младият мъж. Не толкова познат на обществеността  той разказа, че се гордее с фамилията си, но така и не е прописал стихове. Стихия за него се е оказало правото и с огромно желание е станал адвокат. Любопитна подробност, която младият родственик на известната фамилия разкри за себе си е, че е завършил право в същия университет, в който е учил настоящият президент на Франция Франсоа Оланд. В момента пък, работи основно по граждански дела.