65 млн. лв. за армията след бюджетната актуализация

Мисия Варна

23-07-2013, 11:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Според военния министър страната ни е в технологична пропаст спрямо останалите членуващи в НАТО

65 млн. лв. допълнително ще получи Министерството на отбраната след приетата актуализация на бюджета. 35 млн. лв от тях ще отиват за покриването на просрочените задължения на Военномедицинска академия.

"От това страдат и доставчиците и работниците във ВМА, но трябва да бъдем радостни, че там работят едни перфектни специалисти", коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му останалите 30 млн. лв от бюджета на повереното му ведомство ще отидат за освобождаване на радиочестотния спектър, което означава че ще започне модернизацията на част от авиониката на изтребителите МИГ 29. Става дума за модулите за радиовръзка.

Военният министър заяви още, че трябват много пари за модернизацията на армията, като за пакета от сили за периода 2014 -2028 година е необходимо постигането на 56 цели, като за тях ще са нужни над 2,3 млрд. лева. Сред тези цели са придобиването на нов тип боен самолет, нови кораби за ВМС и нова техника са сухопътните войски. 

Според Ангел Найденов, заради недостига на финансови средства, въоръжените ни сили се намират в ситуация на технологична пропаст със страните-членки от НАТО. Той добави, че ведомството си дава сметка за кризата, както и за потребностите в други пера от бюджета, но трябват и средства за техника и обезпечаване на труда на военнослужещите. 

Ангел Найденов отказа да коментира думите на Вивиен Рединг. Той заяви и, че никога не е отказвал да води разговори с президентската институция.