Румънски архитекти дават 400 диска за арт проект на входа на Морската

Представители на Камарата на архитектите в Констанца подкрепиха артистичния проект на варненеца арх. Борислав Игнатов

Камарата на архитектите в Констанца демонстрира своята съпричастност към възможността Варна да бъде Европейска столица  на културата през 2019 г. За целта, при гостуването си в морската столица, архитектите от Румъния подпомогнаха проекта "Огледало Култура" на талантливия варненски архитект Борислав Игнатов с 400 компактдиска. Арх. Игнатов оцени като голям жест тяхното включване в арт проекта, който ще преобрази с инсталация от 6000 диска емблематичния вход на Морската градина на Варна по повод кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019.

В Дома на архитекта във Варна в края на изтеклата седмица гостуваха представители на Камарата на архитектите на Констанца. Те пристигнаха за откриването на своя изложба, посветена на историческото минало и културата на града. Сред ключовите изображения е емблематичната историческа сграда в Констанца - Казиното. Както обясни арх. Михал Исаков, всяка година в северната ни съседка се организира изложба, посветена на архитектурата в област Добружда. Целта е да се покаже на обществото значимостта на архитектурното изкуство и връзката му не само с културата, но и с околната среда.

"Оказа се, че с колегите от Румъния имаме сходни проблеми. И в двете страни се наблюдава подценяване на архитектурното наследство, както и едностранчива грижа за градската среда, като се обръща внимание повече на сградите, отколкото на пространствата около тях", коментира популярният варненски архитект Владимир Попов.

Целта на двустранната среща е взаимно опознаване на работата на архитектите от Варна и Констанца и обмяна на успешни практики между страните. Като добър пример в работата на румънските си колеги арх. Попов посочи начина, по който при одобряване на архитектурен проект в Румъния клиентите плащат малка такса "архитектура", която е процент от стойността на обекта. Впоследствие парите отиват за финансиране на културни прояви, свързани с популяризиране на архитектурата чрез организиране на изложби и други културни събития.

За архитектите от Варна и Констанца тази първа среща обещава да стане начало на перспективно пълноценно сътрудничество в полза на двата морски града.