Калина Богоева обучава 70 млади таланти

Варна Лайф

19-07-2013, 13:51

Снимка:

Виктор Викторов

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Международната танцова академия във Варна отбелязва 20-то си издание

70 млади таланти от България, Турция, Гърция, Румъния, САЩ, Холандия са тези дни в морската столица за 20-то издание на Международната танцова академия Варна, организирана от фондация „Калина Богоева”. Академията е създадена от уважавания балетен педагог доц. Калина Богоева – световно признат познавач на руската балетна школа и едно от големите имена на българския балет.

 

Занятията се провеждат в репетиционната зала на Държавна опера Варна в три групи - Напреднали, за деца от 10 до 13 години, Майсторски клас  А - от  14 до 16 години и Майсторски клас Б за младежи над 17 години. Участниците се обучават в дисциплините класически танц, репертоар, характерен и модерен танц. Преподаватели в академията заедно с доц. Богоева тази година са Милена Симеонова,  Румяна Малчева, Диана Райнова, Георги Елкин,  Даниела Иванова, Антоанета Алексиева, Асен Наков. Репетира се всеки ден без почивка в продължение на 10 дни, като на финала участниците показват какво са научили в условията на реална оперна сцена.

 

Най-емоционалните моменти от първите занятия могат да се видят във фоайето на Операта в морската столица, където е представена фотоекспозицията „20 години Международна танцова академия Варна” на популярния български сценичен фотограф Виктор Викторов.

 

„Балетът в световен мащаб запазва своето стабилно място на първостепенно изкуство и няма как да бъде пренебрегнат”, казва доц. Калина Богоева. Според нея българският балет е изключително силен и в момента се развива поколение от деца, чийто талант обещава да покори върховете на световната балетна сцена.

 

„Варна е градът, където международната танцова академия откри своето най-добро място - споделя уважаваната прима. - Интересът на участниците е много силен, защото за тях това е една своеобразна подготовка преди големия балетен конкурс в морската столица. А интензивният курс на академията променя децата, те започват да работят и да мислят по друг начин. Затова се стремя да подбирам педагози, които имат силно присъствие и индивидуалност, но не се налагат над децата, а им помагат да изразят себе си.”