Синдикатите във ВиК на протест в столицата

Мисия Варна

19-07-2013, 13:12

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мургава агитка и контрапротест нажежиха ВиК

На втората водна стачка: роми срещу синдикати

На втората водна стачка във Варна роми скандираха "Искаме вода!", служители на ВиК им отговаряха "Платете си я!"

Значително по-голяма група протестиращи се събра днес преди обед извън оградата на варненското ВиК дружество. И този път "Мафия" и "Оставка" гласяха призивите на скандиращи роми, които обаче сега бяха значително повече, а част от тях се бяха качили в коша на самосвал, собственост на ВиК. Сред протестиращите днес имаше и много мускулести момчета, които обаче не скандираха, а по-скоро наблюдаваха ставащото. Двама от якичките млади мъже обаче наплюха репортер, дошъл да отразява протеста и започнаха да го обсипват със заплахи и обиди. "Махай се от тук бе боклук" бе едно от обръщенията.

Половин час след появата на протестиращите отвън, в двора на ВиК дружеството излязоха и служителите на фирмата, които пък и днес стачкуваха в подкрепа на управителя Валентин Вълканов. Сред транспарантите в защита на заплашения от отстраняване от поста си директор, имаше и нови призиви: "Стига политически бабувания", "Управляващи мислете с главите си, а не с портмонетата си".

След като групата от протестиращи служители в двора на дружеството набъбна, скандиращите отвън роми започнаха още по-силно да викат "Искаме вода". Афектирани ВиК работници им отвърнаха "Платете си я". Отвъд синята "барикада" се чуха и обвинения: "Намалете си щата", "Водата в Африка е по-евтина". ВиК служителите не останаха длъжни и отговаряха: "Можеш ли да четеш?", "Плати си водата, тиквеник". След края на стачката, синдикалните организации към водноканализационното дружество се заканиха, че ще организират протест в столицата. Тепърва ще се иска разрешение за планираното масово мероприятие в София.