Амвросий поема временно Варненския престол

Мисия Варна

18-07-2013, 15:04

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Доростолският митрополит ще поеме епархията до избора на нов наместник, съобщават от пресслужбата на Българската патриаршия

На свое заседание в столицата днес, Светият Синод определи нов наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол. След кончината на дядо Кирил, Доростолският митрополит Амвросий ще поеме епархията до избора на нов наместник, съобщават от пресслужбата на Българската патриаршия.

В пълен състав, Светият синод на Българската православна църква взе решение да освободи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник от възложението да бъде наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски престол. В тази връзка е освободен от днес Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан от длъжността викарий на наместника на овдовелия Варненски и Великопреславски престол.

По-късно Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий заяви за медиите, че въпреки недоброто си здравословно състояние приема това възложение на Светия Синод с послушание. Той каза още, че провалените в миналата неделя избори за епархийски съветници ще се проведат на 11 август. Що се отнася до изборите за нов Варненски и Великопреславски митрополит, то те ще бъдат организирани не по-рано от 24 септември.