Мургава агитка и контрапротест нажежиха ВиК

Мисия Варна

18-07-2013, 13:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протест отвън и отвътре във ВиК

Работник от водоснабдителното дружество "окъпа" мургави недоволни

Група роми и познатите от зимните протести бившият футболист Иван Петров и палаткаджията Младен Живков скандираха близо час пред сградата на ВиК във Варна днес наобед. "Оставка", "Искаме вода" и "Продажници" викаха отвъд оградата на водоснабдителното дружество събралите се около трийсетина души.

Паралелно, в двора на фирмата няколкостотин служители на ВиК, въоръжени със свирки, плакати, трибагреници и жълти протестни лентички на реверите, бяха излезли да изразят несъгласието си сегашният управител на дружеството Валентин Вълканов да бъде сменен.

На няколко пъти двете групи влизаха в конфликти и въпреки че страстите бяха нажежени почти до червено, до сблъсъци не се стигна.

Протестиращите отвън хора на Иван Петров и Младен Живков обаче непрекъснато провокираха контрапротестиращите като ги обиждаха и подканяха да започнат да работят, а не да висят в двора пред сградата цял ден. "Работите за хора, които ви крадат" и "Кой ви раздаде свирки", "Кой ще ви плати надниците", "Хайде на работа", викаше тълпата отвън, а събралите се вътре скандиращи се чудеха кой е организирал ромите отвън.

Близо половин час двете "агитки" се опитваха да се надвикват и надсвирват, а напрежението за миг едва не ескалира, когато някой от работниците във варненското "Вода и канал" не реши да изкъпе с малко вода мургавите протестиращи.

Сред намокрените се оказа и жена на възраст, която пък също е позната с честото си присъствие на различни обществени обсъждания и протести, и се представя за член на пациентската организация на д-р Станимир Хасърджиев.

В крайна сметка, малко след 12 часа служителите на ВиК започнаха да се връщат към работните си места. Те обаче се заканиха всеки ден между 12 и 13 часа, когато е обедната им почивка, да излизат в двора на дружеството с издигнатите и днес плакати с надписи: "Ние подкрепяме Вълканов", "Водата няма цвят" и "Стига кадрови експерименти на наш гръб".

Протестиращите извън останаха да викат "Оставка" и "Искаме вода". На въпрос на медиите къде живеят и често ли нямат вода вкъщи, скандиращите така и не успяха да отговорят къде са адресните им регистрации.

Същевременно изявяващият се като организатор Иван Петров непрекъснато нахъсваше протестиращите и разговаряше с някого по телефона, позволи си дори и да даде наставления на един от представителите на онлайн медиите - "да пусне казаното от него по всички сайтове и да напише точно каквото са се разбрали".

Малко по-рано, в 11:30 часа представители на синдикалните организации във ВиК дружеството дадоха пресконференция в заседателната зала в основната сграда. Те заявиха, че не искат сегашният управител Валентин Вълканов да бъде свален от поста на предстоящото Общо събрание на дружеството на 23 юли.

Представителите на синдикатите заявиха, че работещите имат готовност да започнат ефективни стачни действия, както и да не допуснат евентуален нов директор да припари до сградата. Според тях, тези кадрови промени в ръководството, които се случват през няколко години не са полезни за нито едно дружество, а и Вълканов трябва да има шанс да довърши започнатото. Мнението на синдикалистите е, че той тъкмо е извел предприятието от задлъжнялост и предстои започване на проекти, а ще бъде сменен с друг по политическа линия. По думите на главния инженер на фирмата, Петър Карагьозов до две седмици трябва да започне мащабен ремонт на водопровода под Аспарухов мост.