Прокуратурата: Митрополитът се е удавил, но разследването е в начална фаза

Крими

17-07-2013, 15:42

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Вчера членове на Епархийския съвет и братът на дядо Кирил внесоха жалба спрямо служителка на митрополията

Разследването за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил е в съвсем начален етап и ще продължи доста дълго време. Причината е в процесуално-следствените действия, които трябва да се извършат. Това каза за varna.utre.bg шефът на Районната прокуратура в морската столица, Цветанка Гетова. Институцията води разследването под наблюдението на Окръжната прокуратура. По повод разпространяващите се напоследък съмнения за мистерии около кончината на митрополит Кирил, районният прокурор отговори, че е крайно време да се спре със спекулациите. Обществеността трябва да знае, че причината за смъртта на висшия духовник е удавяне и няма никакви данни за насилие, категорична бе прокурор Гетова. Тя обаче отказа да съобщи повече подробности около разследването, както и каква е целта му. По думите й, действията на прокурорите по случая са следствена тайна. Тя не коментира и появилата се по-рано днес информация, че разследващите органи са отворили запечатаните след трагичния инцидент покои на дядо Кирил. Не се потвърди и информацията за откраднати кръстове и други ценни вещи от жилището на висшия духовник.

Районната прокуратура проверява жалба, внесена вчера от членовете на Епархийския съвет на Варненската митрополия - Юлиян Гендов, Данаил Добрев, и от Христо Христов, брат на митрополит Кирил. Към момента сигналът се проверява. "Когато има резултати от разследването и по жалбата те ще бъдат съобщени на медиите", заяви районният прокурор на Варна.

Самият Юлиян Гендов отказа да коментира жалбата, като заяви за varna.utre.bg, че тя е изнесена, а останалото е действие на прокуратурата.

Ето какво гласи текстът на документа:

"Уважаема г-жо Районен прокурор,

Обръщаме се към Вас – първите двама в качеството си на епархийски съветници при Варненска и Великопреславска Митрополия, и Христо Христов – брат на починалия митрополит Кирил  с молба за предприемане на предвидените по чл.274, ал. 1, ал. 2 от НК действия спрямо служителката при Варненска и Великопреславска Митрополия Тони Добрева.

Както е известно, на 10.07.2013г. при трагични обстоятелства почина Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил, като на 11.07.2013г. бе определен негов наместник в лицето на Врачанския митрополит Калиник.

На основание гл.2, раздел 2 от Устава на БПЦ Епархийският съвет е единственият в тази ситуация орган, който има право да взима каквито и да било решения относно организация на траурната церемония и всички свързани с това въпроси. Въпреки това към днешна дата по категоричен начин установяваме ред действия, извършени от горепосоченото лице – Тони Добрева, в нарушение изискванията на Устава на БПЦ, изразяващи се в неправомерно присвояване на правомощия, които тя не притежава и в тази връзка осъществяващи състава на чл. 274, ал.1 и ал.2 от НК и по точно:

- Без да е наличие валидно решение на Епархийски съвет Тони Добрева координира еднолично кореспонденция със Светия синод на БПЦ и организира погребението на Митрополит Кирил в противоречие с волята на каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните от Епархията, позовавайки се на несъществуващо решение на Епархийския съвет.

- Същото лице – Тони Добрева, без наличието на каквито и да било правомощия и съответен акт на Светия синод при БПЦ, проваля насроченият за 14.07.2013г. избор на нов Епархийски съвет при Варненска и Великопреславска Митрополия.

- По сведения на духовници (факта не е лично установен от нас, а от трети лица) , Тони Добрева на 10.07.2013г. е влизала без разрешение на когото и да е било в покоите на митрополит Кирил – същата има достъп безпрепятстван до тях.

При образуване  на съответно производство по настоящата жалба молим отстраняването с прокурорска заповед на лицето Тони Добрева от сградата на Митрополията до приключване на следствените действия."