"Ройтерс": Митрополит Кирил – символ на размитите лоялности в България

Мисия Варна

17-07-2013, 11:40

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

За него обаче се знаеше още, че е бил агент на тайните служби при комунизма, че се е занимавал със спорни сделки за имоти и е карал луксозен "Линкълн"

Смъртта на един от най-висшите владици на Българската православна църква беше мистериозна сама по себе си, но представляваше просто последният епизод на един загадъчен живот. Това пише агенция "Ройтерс" в кореспонденция от Варна, цитирана от БТА. За митрополит Кирил се знаеше още, че е бил агент на тайните служби при комунизма, че се е занимавал със спорни сделки за имоти и е карал луксозен "Линкълн", даден му от местен бизнесмен, отбелязва агенцията.

Въпреки всичко това той никога не е бил разследван или наказван, което го прави своеобразен символ на съвременна България, където корупцията и организираната престъпност често остават ненаказани и където много хора смятат, че обществените институции - от църквата до правителството предават тяхното доверие, коментира "Ройтерс". Тя пише още, че митрополит Кирил е водил сложен живот, в който границите между комунизма и религията, обществената служба и частните бизнес интереси, правилното и грешното често се размиват.

 

Агенцията отбелязва, че през февруари в България избухнаха протести срещу корупцията във властта и ниския жизнен стандарт. Протестите принудиха дясноцентристкия министър-председател Бойко Борисов, който е бил телохранител на някогашния комунистически лидер Тодор Живков, да подаде оставка.
Това за кратко породи очаквания, че на власт ще дойде ново ръководство, което не е толкова тясно свързано с миналото. Но новата управляваща коалиция беше оглавена от Българската социалистическа партия, която е наследник на стария комунистически режим и е обвинявана в топли връзки с бизнес интереси, и протестите се подновиха, отбелязва „Ройтерс”