Зоопаркът се сдоби с две нови вълчици

Животът

15-07-2013, 16:25

Снимка:

Зоопарк Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Очаква се мъжко кенгуру да се превърне в звездата на варненската зоологическа градина

Ново попълнение от хищници пристигна тези дни в Зоологическата градина във Варна - двете вълчици Чики и Нора, които идват от Софийския зоопарк. Те са родени миналата година и са от вида европейски вълци. 

Младите хищници са транспортирани лично от главния куратор на зооколекцията на Софийския зоопарк Радко Сертов. "Очаквам вълчиците да се интегрират бързо в новата за тях среда и да се получи малка глутница заедно с двата вълка, които до момента са в зоопарка", обяснява Радко Сертов. За новите вълчици той казва, че досега никоя от тях не е била водеща (алфа) женска и тепърва ще се разбере коя от тях ще стане доминантна в глутницата на варненския зоопарк. Според специалистите вълчицата, която сега е водеща в зоопарка в морската столица, е доста стара и най-вероятно бързо ще отстъпи мястото си като алфа женска. За да бъдат в добра форма, вълчиците трябва да изяждат по 300 г суха кучешка храна и 1,5 кг месо на ден. Както и при другите хищници, в тахната клетка ще бъде монтиран електропастир, гарантиращ сигурността на посетителите.

По думите на управителят на Зоологическата градина в морската столица, животните, които пристигат във Варненския зоопарк, обикновено са от страната и идват на принципа на договор за размяна или на размножителен заем. Зоопарковете в страната нямат средства да закупуват нови животни, затова често срещан е обменът на животни между зоологическите градини. В случай, когато  зоопарк изпраща животно за размножителен заем, той си запазва собствеността върху него. 

Вълчиците Чики и Нора пристигат във варненската зоологическа градина на размножителен заем, който е за неопределен срок от време. Те не са единственото ново попълнение в атракциона. За пръв път в близост до зайците могат да се наблюдават 5 морски свинчета – очарователните дребни бозайници, които често са предпочитани домашни любимци.

Още един екзотичен вид бозайник предстои да обогати варненската колекция - очаква се да бъде закупено мъжко кенгуру, което по всяка вероятност ще стане една от звездите на зоопарка.