Намериха монетни съкровища на влашки войводи в крепостта Кастрици

Туризъм

15-07-2013, 13:40

Снимка:

ИА "Фокус"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

През последната седмица при разкопките на крепостта Кастрици в Евксиноград са разкрити четири нови големи сгради със значителни размери

Съкровища от монети на влашките войводи Влад I и Мирчо Стари са открити при разкопки на средновековната крепост Кастрици край Варна. Това съобщи шефът на Археологическия музей и ръководител на разкопките проф. Валентин Плетньов, цитиран от радио "Фокус". 

През последната седмица при разкопките на крепостта Кастрици в Евксиноград са разкрити четири нови големи сгради със значителни размери. Това са двустайни къщи, които са с две подови нива. В почти всяка една от тях се откриват нагръдни реликварни кръстове с изображения на светци. Проф. Валентин Плетньов посочи, че вече са открити четири такива кръста.

"Тази година явно сме подпаднали на място, където има натрупване на влашки монети. Преди време бе открито съкровище от 30 влашки монети. След допълнително проучване на подовото ниво на сградата са открити още 100 броя монети и вече съкровището е от 130 монети”, допълни проф. Валентин Плетньов. Преди дни археолозите са открили още съкровище от монети на Цар Тодор Светослав, които са били закачени на наниз, намерени са на купчина, заедно с едно от копчетата на наниза. В петък е открито и съкровище от над 25 монети - сребърни гроша на Мирчо Стари.

"Тази година работим по румънската линия и откриваме много румънски монети и сребърни грошове на сръбския владетел Стефан Душан. Намерени са и няколко цели керамични съда”, каза още проф. Валентин Плетньов. Предстои разкриването на още една сграда, а по време на разкопките днес са открити анонимни монети от 11 - 12 век. Тази година при разкопки на средновековната крепост Кастрици вече са открити пет съкровища от монети, основно на Влад I и Мирча Стари от края на 14 и началото на 15 век. 

Проф. Валентин Плетньов допълни, че разкопките на Евксиноград продължават от 2005 година. Тази година се работи с много малко хора заради липса на средства. На средновековната крепост Кастрици в момента работят около 8-10 археолози от града и от страната. Шест големи сгради и пет съкровища са отрити при разкопките от началото на юли, въпреки недостатъчното финансиране. На 4 август се очаква да започнат археологическите разкопки в местността "Караач теке".