Иван Портних: Всеки варненец е мой работодател (видео)

Новоизбраният кмет на Варна Иван Портних положи клетва пред препълнената зала "Пленарна" в общината по време на тържествено заседание на градския парламент

"Всяко мое решение ще зависи от икономическия му ефект за града", заяви новият кмет на Варна. Иван Портних се закле днес като кмет на Варна на специална тържествена сесия на Общинския съвет. В зала "Пленарна" той заяви, че всеки варненец е негов работодател и обещава на съгражданите си единствено и само работа. "От днес ще работя за доброто на този град и съм убеден, че всички заедно ще успеем", обеща той.

Според Портних градът се нуждае от по-динамично развитие и от работа по европейските проекти. "Ясно съзнавам, че днес поемам отговорността на стопанин на Варна", каза той и заяви, че веднага се заема с "напластяваните с години проблеми, както и с полагането "пътя напред". Всяко решение, което ще се взема от тук нататък в общината ще бъде през призмата единствено на икономическия ефект за града", зарече се новият кмет. Първото и основно нещо според него е икономиката на града да се развива правилно: не само в социалната сфера и услугите, но и към икономика, която да създава добавена стойност. 

Първият проблем, с който кметът ще се заеме още днес, веднага след встъпването си в длъжност е тежката ситуация с водоснабдяването на "Аспарухово". Заради непрестанни аварии там, жителите на квартала са на почти ежедневен режим на водата. Портних не е забравил и обещанието си веднага да забрани движението на автомобили в Морската градина. По повод решението на съда, което отмени заповедта на предшественика му за колите в парка, той заяви: "Следващата заповед ще бъде направена така, че да не може да бъде обжалвана". Затова той очаква становището на юристите на общината, които да подготвят перфектния документ.

Новият кмет ще се заеме и с разследване на всички постройки в Морската градина, които според гражданите са се появили там незаконно. "Морската градина и Аспаруховият парк трябва да бъдат запазени поне във вида, в който са в момента. Видимо е, че през годините са правени грешки и затова аз неслучайно застанах буквално срещу всички, когато поисках в новия Общ устройствен план, целият Приморски парк от пристанището до "Евксиноград" да е в зелено, каза кметът. Затова той обеща и бързо възлагане на паркоустройствения план, което автоматически ще елиминира възможността за строителство там поне в следващите две години. 

От представители на граждански сдружения, Иван Портних получи Бяла книга за Морската градина, в която са описани проблемите на парка и начините за решаването им, според експерти. "Познавам голяма част от този документ, каза Портних преди да го приеме.

"Важен проблем за Варна и развитието на икономиката й са кучетата и това също ще бъде приключено", обеща кметът. Според него градът трябва да има Синя зона, но 100% общинска, така че хората, които плащат такса за паркиране да знаят за какво се харчат средствата. Иван Портних обеща да има приемен ден всяка седмица и да бъде отворен за диалог с гражданите на Варна, така, както и досега. Той помоли за седмица-две отрочка преди да съобщи какви структурни и кадрови промени ще има в общинската администрация.

Вижте церемонията

Първата пресконференция на Иван Портних като кмет